Fotoalbum » Natuurmomenten » Adelaarsvaren, ontrollend blad, tussen dor beukenblad, Vinkenduin
Adelaarsvaren, ontrollend blad, tussen dor beukenblad, Vinkenduin
Pteridium aquilinum
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Adelaarsvaren, ontrollend blad, tussen dor beukenblad, Vinkenduin
Wetenschappelijke naam: Pteridium aquilinum
Het uitlopen, ik noem dat ontrollen, van varenbladeren vind ik erg mooi om te zien. Vaak richten de bladeren zich als vraagtekens op uit de grond of de pol. Als het geveerde blad zich later steeds meer open spreidt en het frisse groen zichtbaar wordt, het is echt genieten.
Na de koude winter, waarin de meeste varens zich ondergronds hebben teruggetrokken, zullen de nieuwe bladeren zorgen voor de broodnodige voeding om verder te kunnen groeien. Het ontrollen kan soms een strijd zijn en de kracht, die planten dan aan de dag leggen, kan mij enorm verbazen. Door harde bodems of zelfs tussen kleine openingen tussen stenen overal kunnen planten hun jonge loten naar het licht van de zon richten.
Het verse blad van deze varen richtte zich op tussen het afgevallen, dorre blad dat de beuken in het vorige najaar hebben afgeworpen. Het dode blad wordt zelfs doorboord en ook gemakkelijk opzij geduwd.
Adelaarsvarens kunnen een behoorlijke hoogte bereiken en ook grote oppervlakten bedekken met hun loof. Als je jezelf dan laag, vlak boven de grond, opstelt, heeft de aanblik van een veld vol adelaarsvarens wel iets weg van een ondoordringbaar dennenbos. Ondergrondse wortelstokken zorgen voor de verspreiding van deze varensoort. Ook het via de wind verspreiden van sporen zorgt voor het koloniseren van nieuwe gebieden.
Om deze foto te kunnen maken, moest ik dus plat op de buik. Ik heb gebruik gemaakt van een groot diafragma om zo een geringe scherptediepte te creëren. De aandacht wordt op deze manier echt getrokken naar het varenblad wat zijn weg omhoog zoekt tussen het beukenblad. De kleine haartjes op de steel zijn zelfs zichtbaar.
De cyclus van afsterven van het blad voor de winter en het weer ontrollen in het voorjaar is een bijna gegarandeerd gegeven. Heerlijk zo'n wetenschap, dat je het volgende voorjaar weer kunt proberen om zulke natuurmomenten vast te leggen. Vast en zeker met een andere achtergrond en een blad in een ander stadium. De natuur zorgt voor fotomomenten te over en die zijn eigenlijk nooit hetzelfde; een dankbaar onderwerp dus!
Foto gemaakt op: 13-04-2012
Afmeting: 2820x3760 pixels / 23,88x31,83 cm; 300 dpi
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E30
Gebruikte lens: Sigma 150mm/2.8 EX DG Macro APO HSM, FT
Diafragma: 2,8
Focuslengte: 150 mm.
Sluitertijd: 1/400
ISO: 200
Statief: Manfrotto tripod