Fotoalbum » Natuurmomenten » Damhert, jong kalf, kalfje, in dekking, schutkleur, Amsterdamse Waterleidingduinen
Damhert, jong kalf, kalfje, in dekking, schutkleur, Amsterdamse Waterleidingduinen
Dama dama

Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Damhert, jong kalf, kalfje, in dekking, schutkleur, Amsterdamse Waterleidingduinen
Wetenschappelijke naam: Dama dama
Het was voor mij vandaag een top verrassing om een heel jong damhert kalfje tussen de vegetatie te ontdekken. Oudere kalfjes was ik al vaker tegengekomen, maar een pasgeboren kalfje; dat geluk was mij nog niet ten deel gevallen.
De bronstijd (paartijd) van de damherten vindt plaats in oktober en nog een stukje in november. Deze periode is een hele drukke tijd voor de bokken, maar ook de hinden hebben het er maar druk mee. Een hele hoop gedoe met als enig doel het doorgeven van de genen.
Na een draagtijd van ongeveer 230 dagen wordt meestal één kalfje geboren en zelden twee. De jonge dieren worden in juni en juli geworpen, soms al in mei. Al heel snel na de geboorte kan het kalfje de moeder volgen, maar het zal zich meestentijds schuilhouden tussen de begroeiing. De hinde is dan nooit ver weg en de moeder en haar jong communiceren met elkaar door middel van blatende geluidjes. De zoogtijd, de tijd dat het jonge dier melk drinkt bij de hinde, duurt ongeveer 12 weken. Na die tijd volgt het kalf zijn of haar moeder ook bij het grazen. Slechts af en toe wordt er dan nog melk gedronken.
De pasgeboren kalfjes geven nog geen geur af, dit om te voorkomen, dat vijanden het jonge dier met behulp van hun goede reuk kunnen vinden. Ook de kleur en tekening van de vacht zorgt ervoor, dat een kalfje maar moeilijk te vinden is. Er is dus sprake van een goede schutkleur.
Een damhert kan uiteindelijk een leeftijd van ongeveer 25 jaren bereiken.
Dit kalfje lag tussen de hondstongen op ongeveer één meter naast een stenen weg, waar die morgen ook werkverkeer voorbij reed. Om het jonge dier niet teveel te verstoren, heb ik maar enkele foto's gemaakt en heb ik mijn pad weer snel vervolgd. Maar wel weer met een enorme fijne ervaring, een geweldig natuurmoment rijker.
Enne …. als je ooit eens op zo'n jong hertenkalfje stuit; lekker laten liggen en NOOIT aanraken. Dus de neiging om te aaien gewoon snel onderdrukken in het belang van het kalf.
Foto gemaakt op: 08-06-2015
Afmeting: 4560x3420 pixels / 38,61x28,96 cm; 300 dpi
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E3
Gebruikte lens: Sigma 50-500 mm., four-thirds
Diafragma: 6,3
Focuslengte: 177 mm.
Sluitertijd: 1/6
ISO: 100
Statief: Manfrotto tripod