Fotoalbum » Natuurmomenten » Beuk, roodbladig, rood beukenblad, beweging door de wind, Noordhollands Duinreservaat Bakkum
Beuk, roodbladig, rood beukenblad, beweging door de wind, Noordhollands Duinreservaat Bakkum
Fagus sylvatica
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Beuk, roodbladig, rood beukenblad, beweging door de wind, Noordhollands Duinreservaat Bakkum
Wetenschappelijk naam: Fagus sylvatica
“Het lijkt wel een abstract kunstwerk!”, dat was mijn eerste gedachte toen ik deze foto op het scherm terugzag. De natuur vastgelegd op een andere manier dan gebruikelijk en “weg van de gebaande paden”. Een foto hoeft, van mij tenminste, niet altijd scherp te zijn. Het gaat er dan wel om wat je als fotograaf voor doel hebt met je afbeelding. Voor een loepzuivere registratie van een onderwerp is het natuurlijk wel gewenst de foto zo scherp mogelijk te maken. Voor een abstract resultaat mag je gerust, misschien zelfs moet je, van die eisen afstappen.
Op mijn site beschrijf ik regelmatig hoe de wind het fotograferen soms behoorlijk lastig kan maken. Ik ben vandaag de uitdaging aangegaan en wilde eens een ander soort foto maken, waarbij ik de beweging door de wind juist wilde gebruiken. Een echte uitdaging; zo is mij gebleken. Het is verrekte lastig om op zo'n moment een beoogde foto te kunnen maken. Het onderwerp in de zoeker verplaatst zich de hele tijd over het complete veld. In veel gevallen zodanig dat het zich ook gedeeltelijk buiten het beeldveld verplaatste.
Het jonge rode blad van een beuk in de duinen bij Bakkum leende zich prima voor de uitvoer van mijn plannen. De belichting was getemperd door het al aanwezige lover aan de bomen. Door andere instellingen te kiezen heb ik de sluitertijd ook nog iets omlaag gebracht. Nog langere sluitertijden waren niet mogelijk, omdat het resultaat daardoor absoluut niet meer acceptabel werd. Het was voor mij dus even een kwestie van experimenteren en ik vind, dat ik dat vaker moet gaan doen. Er zijn meerdere opnames gemaakt met verschillende instellingen op de camera. Ik gebruik zelf heel vaak de diafragma-voorkeuze op de camera, omdat ik meestal zelf de scherptediepte in mijn foto wil bepalen. De ISO-waarde stel ik eveneens zelf vast. De camera bepaalt daarbij vervolgens een sluitertijd. Voor bewegende onderwerpen, die je toch scherp vast wilt leggen, heb je een snelle sluitertijd nodig. Hiermee kun je de beweging “bevriezen”. Voor een scherpe opname kan dit bij beweging van het onderwerp soms de oplossing zijn.
Met deze foto wilde ik het bewegen van het blad juist vastleggen. Ik vind het geslaagd met een bijna schilderachtig effect. Ik ben ondertussen toch wel benieuwd wat anderen er van denken …......
Foto gemaakt op: 12-05-2012
Afmeting: 3496x2340 pixels / 29,6x19,81 cm; 300 dpi
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E30
Gebruikte lens: Sigma 150mm/2.8 EX DG Macro APO HSM, FT
Diafragma: 6,3
Focuslengte: 150 mm.
Sluitertijd: 1/30
ISO: 200
Statief: Manfrotto tripod