Fotoalbum » Natuurmomenten » Noorse esdoorn, blad, beweging door de wind, Noordhollands Duinreservaat, Wijk aan Zee
Noorse esdoorn, blad, beweging door de wind, Noordhollands Duinreservaat, Wijk aan Zee
Acer pseudoplatanus
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Noorse esdoorn, blad, beweging door de wind, Noordhollands Duinreservaat, Wijk aan Zee
Wetenschappelijke naam: Acer pseudoplatanus
De wind kan soms een zegen zijn en vaak ook een gesel. De mens heeft geleerd te wind te gebruiken en daarmee in het verleden hele meren drooggemalen en veranderd in vruchtbare veeteelt- en akkerbouwgronden. Natuurlijk is er ook woonruimte mee gewonnen. Het gebruik van windenergie moet in de toekomst een steeds groter aandeel in onze energievoorziening gaan leveren. Voor- en tegenstanders buitelen bijna over elkaar heen om de voors en tegens hiervan voor het voetlicht te brengen.
Ik ben, als ik op de fiets zit, blij met de wind in de rug. Het veraangenaamt de fietstocht toch behoorlijk, ondertussen wel beseffend, dat de rit in omgekeerde volgorde ook weer afgelegd zal moeten gaan worden.
Wind is niets anders dan de verplaatsing, eigenlijk het wegstromen, van lucht van een gebied met een hoge luchtdruk naar een gebied met een lage luchtdruk. Hoe groter de verschillen tussen hoge en lage druk, hoe harder de wind zal gaan waaien.
Het maken van een scherpe macrofoto wordt een helse toer, als de wind een partijtje mee blaast. Iedere beweging van het onderwerp, hoe gering ook, is terug te zien op de foto als bewegingsonscherpte. Zeker als je voor de details gaat, worden veel opnames hierdoor onbruikbaar.
Bij het maken van mijn foto's kijk ik op sommige momenten daadwerkelijk of ik de effecten van de wind kan gebruiken. De beweging, zichtbaar gemaakt in de een foto, kan een beeld een opmerkelijke meerwaarde meegeven.
In een wat donkerder deel van het duinbos bij Wijk aan Zee trof ik een Noorse esdoorn aan; ideale standplaats met weinig begroeiing er omheen. Ongeveer halverwege de stam priemde een klein takje met wel twee blaadjes tussen de schors door zo de vrije ruimte in. Door het geringe gewicht van de bladeren zorgde de beroering door de windvlagen voor een min of meer op en neer gaande beweging. Een weinig licht kon door de boomkruinen door dringen. De sluitertijd werd hierdoor ook nog eens vertraagd. Deze mix van ingrediënten zorgde voor een dubbel beeld op mijn schermpje. De ruimte tussen de steeltjes en de bladeren is gevuld met een soort vage veeg van blad en steel veroorzaakt door de beweging. Hierdoor oogt het als één geheel, maar de contouren van de bladeren en steeltjes laten zien, dat het toch om twee afzonderlijke blaadjes gaat. Voor mij is deze foto de weergave van een bijzonder natuurmoment.
Foto gemaakt op: 08-08-2013
Afmeting: 4032x2688 pixels / 34,14x22,76 cm; 300 dpi
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E30
Gebruikte lens: Sigma 150mm/2.8 EX DG Macro APO HSM, FT
Diafragma: 5,6
Focuslengte: 150 mm.
Sluitertijd: 1/3 s.
ISO: 200
Statief: Manfrotto tripod