Fotoalbum » Natuurmomenten » Grote bloedsteelmycena, aan een afgebroken tak, Amsterdamse Waterleiding Duinen
Grote bloedsteelmycena, aan een afgebroken tak, Amsterdamse Waterleiding Duinen
Mycena haematopus
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Grote bloedsteelmycena, aan een afgebroken tak, Amsterdamse Waterleiding Duinen
Wetenschappelijke naam: Mycena haematopus
Waarschuwing:
Het juist determineren van paddenstoelen is soms een lastig karwei. De namen van paddenstoelen gebruikt op deze site geven geen garantie op de juistheid van de determinatie. Vergissingen zijn mogelijk en kunnen soms verstrekkende gevolgen hebben!!!
Vandaag het gevoel beleefd van het genieten in een grote paddenstoelenspeeltuin. Wat een veelheid aan soorten en ze dan ook nog eens te kunnen fotograferen in vele mooie composities. Wij hebben er geruime tijd doorgebracht en ons echt kunnen uitleven op het vastleggen van deze vele paddenstoelen.
Aan het uiteinde van een afgebroken tak van een zomereik (Quercus robur) waren deze grote bloedsteelmycena's ontsproten. Door de stand van de tak werden de vruchtlichamen van deze paddenstoelensoort naar omlaag gestuurd. In de natuur moet de hoed van een plaatjeszwam omhoog, zodat de sporen als zij rijp zijn uit de lamellen kunnen vallen en daarna door de wind meegevoerd kunnen worden. Door deze wetmatigheid hebben de hoedjes van deze paddenstoelen zich weer opgericht en hierdoor ontstond deze toch wel zeer bijzondere groeiwijze van een groepje zwammen met hun omhoog gebogen stelen.
Door de vrije “hangplek” van deze zwammetjes is er ondanks het kleine diafragma toch een mooie dof ontstaan.
Spinnen, paddenstoelen en herfst worden vaak in een adem genoemd. Dit dan naast de nodige andere verschijnselen natuurlijk. Op deze foto laten de grote bloedsteelmycena's een bewoonde staat zien. De draden van het spinrag zijn duidelijk te zien. Ik heb dat ter plekke niet aan een nadere beschouwing onderworpen, maar wellicht dienden deze hoedjes of in ieder geval één ervan wel ter bescherming aan een spin. Onder zo'n hoedje is het toch beter toeven, dan in weer en wind op je prooi te moeten zitten wachten. De draden waarschuwen de afwachtende spin op het moment dat een mogelijke prooi aan de kleverige spindraden blijft kleven. De bewegingen van het onfortuinlijke slachtoffer, met als doel zich weer los te wurmen, melden aan de bezitter van het spinsel de aanwezigheid van een potentiële maaltijd. De spin zal zich naar buiten spoeden om de prooi te verlammen met een beet met de gifkaken. Vervolgens wordt het insect dan ingesponnen om als voorraadje te dienen of direct geconsumeerd. Met de beet worden ook verteringssappen ingespoten. Na de vertering hoeft de spin alleen nog maar het in het insect ontstane “soepje” op te zuigen en de maaltijd is, met complimenten aan de chef, genuttigd.
Een heerlijk moment met een fraaie toef paddenstoelen, die door hun manier van groeien de show eigenlijk heel gemakkelijk voor zich opeisten.
Foto gemaakt op: 20-10-2012
Afmeting: 4032x3024 pixels / 34,14x25,6 cm; 300 dpi
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E30
Gebruikte lens: Sigma 150mm/2.8 EX DG Macro APO HSM, FT
Diafragma: 22
Focuslengte: 150 mm.
Sluitertijd: 4 s.
ISO: 200
Statief: Manfrotto tripod