Fotoalbum » Planten » Smeerwortel, bloemen, bloei, Zwaansmeerpad
Smeerwortel, bloemen, bloei, Zwaansmeerpad
Symphytum officinale
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Smeerwortel, bloemen, bloei, Zwaansmeerpad
Wetenschappelijke naam: Symphytum officinale
De smeerwortel is een in Nederland algemeen voorkomende plant. Je zult hem vooral kunnen vinden op vochtigere gronden. Vandaar ook het begeleiden van slootkanten, waar je de paarse bloemen vaak ziet staan. De plant bloeit overigens ook met witte bloemen en soms neigt de witte kleur naar voorzichtig roze. De bloemen zitten in een losse tros, waarbij niet alle bloemknoppen tegelijk open zullen gaan. Uitgebloeide bloemen en pas geopende bloemknoppen zijn tegelijk aan de plant te zien.
Het is een vaste plant uit de familie van de ruwbladigen. Je kunt dit goed zien en ook voelen, als je de behaarde bladeren aanraakt. De hoogte varieert meestal tussen de veertig en honderd centimeter. De smeerwortel groeit het liefst in de volle zon of halfschaduw.
Het tweede deel van de Latijnse naam, officinale, houdt in dat de plant ook medicinale toepassingen kent of in ieder geval in het verleden heeft gekend. De bladeren van de smeerwortel werden gebruikt bij het afdekken van botbreuken en wonden en zouden zo het genezingsproces versnellen. Ook bij gewrichtspijnen schijnt de smeerwortel vaak gebruikt te zijn.
De bloemen bevatten veel nectar, die vooral door hommels verzameld wordt. Hommels met een te korte tong maken zich schuldig aan “inbraak”. Aan de bovenzijde van de bloem maken zij aan de buitenkant een gaatje, waardoor zij wel bij de nectarvoorraad kunnen komen. Dat de bloem hier in dit geval niets aan heeft, maakt deze nijvere insecten natuurlijk niets uit. Op deze manier zal er geen normale bestuiving plaatsvinden, waardoor de bloem natuurlijk niet bestoven wordt en er geen zaden gevormd kunnen worden.
Het fotograferen van de bloemen van de smeerwortel is mij tot nu toe nog niet zo goed gelukt; ik was er tenminste nog steeds niet tevreden over. Of de bloemen waren teveel beschadigd of de scherpte liet te wensen over. De plant, waarvan ik vandaag de bloemen op de kiek kon zetten, was vrij hoog en stond mooi vrij. Hierdoor geen omringende beplanting, die de achtergrond onrustig kon maken. De bloei is nog maar net begonnen. Uitgebloeide bloemen zijn nu gelukkig nog niet te zien. Dit maakt deze opname voor mij geslaagd. Op deze foto is goed te zien, dat de nerven in het blad er aan de onderkant wel op lijken te liggen. Van bovenaf gezien lijken de nerven er wel in gestanst.
Foto gemaakt op: 17-05-2012
Afmeting: 3024x4032 pixels / 25,6x34,14 cm; 300 dpi
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E30
Gebruikte lens: Sigma 150mm/2.8 EX DG Macro APO HSM, FT
Diafragma: 11
Focuslengte: 150 mm.
Sluitertijd: 1/160
ISO: 200
Statief: Manfrotto tripod