Fotoalbum » Planten » Puntwederik, bloem, bloei, Noordhollands Duinreservaat Bakkum 2 290612
Puntwederik, bloem, bloei, Noordhollands Duinreservaat Bakkum 2 290612
Lysimachia punctata
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Puntwederik, bloemen, bloei, Noordhollands Duinreservaat Bakkum
Wetenschappelijke naam: Lysimachia punctata
De puntwederik is een opvallende verschijning in onze natuur. De plant wordt in tuinen veel aangeplant en is een liefhebber van een vochtige bodem. Door middel van ondergrondse uitlopers kan deze wederik behoorlijk woekeren. Op beschaduwde plaatsen zal deze vast plant ook nog goed groeien en bloeien, daarom kom je ze ook tegen in bossen, maar ook op vochtige plekken, dus bijvoorbeeld in een moerassig gebied. De bloeitijd is van juni tot in augustus en de bloemkleur is geel met vaak een rood hart. De hoogte kan variëren tussen veertig en honderd centimeter.
In siertuinen wordt de puntwederik vaak toegepast en in onze natuur komen wij daarom soms ook verwilderde exemplaren tegen, die zich blijkbaar goed staande weten te houden.
Oorspronkelijk komt deze plant uit Oost- en Zuidoost Europa en ook in het westen van Azië is de puntwederik te vinden. In ons land komen ook nog andere wederiken voor, zoals: de gewone wederik (Lysimachia vulgaris) en het penningkruid (Lysimachia nummularia). Ook van deze soorten mag er graag wat vocht in de bodem zitten.
Veel mensen vinden de puntwederik een last in hun tuin. In eerste instantie aangeschaft vanwege hun mooie gele bloeikaarsen blijken de planten zich ondergronds toch behoorlijk uit te breiden. Ik ben van mening, dat dit geen bezwaar hoeft te vormen om deze plant in de tuin aan te planten. Tuinwerk houd je toch en het uitspitten van een paar wortelstokken is mijns inziens geen enkel bezwaar. De prachtige bloei van deze wederik maakt eigenlijk heel veel goed.
In de duinen bij Bakkum trof ik deze puntwederik aan. Dit jaar zag ik de gele bloemen, waardoor de plant er duidelijk uit “sprong”. Hij moet er al veel langer hebben gestaan. In de vrije natuur ben ik deze Lysimachia verder nog niet tegengekomen, maar het zou dus zomaar kunnen gebeuren; in mijn beleving een welkome ontmoeting. Ik vraag mij wel af hoe terreinbeheerders denken over het zich vestigen van de puntwederik in hun natuurgebieden. Zij zouden het zomaar als floravervalsing kunnen beschouwen en de planten daarom misschien wel verwijderen. Eeuwig zonde, hoor!
Foto gemaakt op: 29-06-2012
Afmeting: 3024x4032 pixels / 25,6x34,14 cm; 300 dpi
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E30
Gebruikte lens: Sigma 150mm/2.8 EX DG Macro APO HSM, FT
Diafragma: 9
Focuslengte: 150 mm.
Sluitertijd: 1/25
ISO: 200
Statief: Manfrotto tripod