Fotoalbum » Planten » Pijlkruid, bloem, bloei, Krommeniedijk
Pijlkruid, bloem, bloei, Krommeniedijk
Sagittaria sagittifolia
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Pijlkruid, bloem, bloei, Krommeniedijk
Wetenschappelijke naam: Sagittaria sagittifolia
Het herkennen van het pijlkruid is bij het zien van de bladeren geen enkel probleem. De vorm van het blad lijkt overduidelijk op de punt van een pijl. Dus ook zonder bloemen kan van verwarring met andere planten geen sprake zijn. De ondergedoken bladeren hebben een minder duidelijke pijl-punt-vorm. De eerste onder water gevormde bladeren zijn overigens lintvormig. Het gaat om een water- en moerasplant. De Latijnse naam Sagittaria lijkt heel sterk op de Latijnse benaming voor het sterrenbeeld boogschutter (Sagittarius).
Het pijlkruid gedijt bij een waterdiepte van tien tot zestig centimeter. Het duurt in het voorjaar wel enige tijd voordat het eerste blad boven water komt. Meestal zie je deze pas in de maand mei verschijnen. Het is een vrij forse plante, die een hoogte kan bereiken van wel zeventig centimeter of meer en ook de concurrentie met veel andere waterplanten wel aan kan. De plant bloeit vervolgens van juli tot in september met witte opvallende bloemen met een donker hart. De na de bloei gevormde zaden blijven drijven en kunnen zo door het water verspreid worden. In de modderige bodem vindt eigenlijk het grootste deel van de vermeerdering plaats. Het pijlkruid vormt hier knolletjes, die uit kunnen groeien tot nieuwe planten. In sommige landen worden deze rizomen gegeten. In ons land heeft het pijlkruid een wettelijk beschermde status; een kwestie van afblijven dus!
Ik zie het pijlkruid de laatste jaren steeds vaker; gelukkig maar. Deze foto heb ik gemaakt in Krommeniedijk, waar dit pijlkruid groeit in een klein, eigenlijk onooglijk, slootje. De zwanenbloem (Butomus umbellatus), de waterweegbree (Alisma plantago-aquatica) en het lepelblad (Cochlearia officinalis subsp. officinalis) zijn hier onder andere buurplanten van het pijlkruid. Een passerende wandelaar wist mij te vertellen, dat de boer, onder wiens beheer dit slootje moest vallen, de betreffende boerderij niet meer bewoont. Het is dus nog even afwachten hoe deze sloot en de zich daarin bevindende begroeiing zich in de nabije toekomst zullen gaan ontwikkelen. Ik blijf dit natuurlijk op afstand wel volgen.
In tuinvijvers kan het pijlkruid ook toegepast worden. De planten dan wel kopen in een tuincentrum natuurlijk. Hier is ook vaak een ander pijlkruid te koop; Sagittaria latifolia. In ons land komt dit familielid niet van nature voor. Houdt er wel rekening mee, dat het pijlkruid wat ruimte kan gebruiken. Voor kleine vijvers is het dus niet zo'n geschikte kandidaat, maar ja de bladeren en de bloei maken juist weer erg veel goed. Ik probeer hem dus toch in een kleine bak samen met zwanenbloemen en ja …... beiden gekocht bij een tuincentrum. Alleen zo geniet ik er tenminste meer van!
Foto gemaakt op: 23-07-2012
Afmeting: 3868x2901 pixels / 32,75x24,56 cm; 300 dpi
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E30
Gebruikte lens: Sigma 150mm/2.8 EX DG Macro APO HSM, FT
Diafragma: 4
Focuslengte: 150 mm.
Sluitertijd: 1/1000
ISO: 200
Statief: Manfrotto tripod