Fotoalbum » Planten » Krabbenscheer, bloem, bloei, Noordhollands Duinreservaat Bakkum
Krabbenscheer, bloem, bloei, Noordhollands Duinreservaat Bakkum
Stratiotes aloides
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Krabbenscheer, bloem, bloei, Noordhollands Duinreservaat Bakkum
Wetenschappelijke naam: Stratiotes aloides
Een bijzondere waterplant; die krabbenscheer. Drijvend in het water en zich soms met de wortels verankerend in ondiep water leeft deze plant in schoon en weinig voedselrijk water.
De jaarlijkse cyclus is verbazingwekkend. In de zomer drijft de plant in het water Het centrum van deze waterplant ligt eigenlijk onder water en wortels zeven hun voedsel uit het omringende natte element. Uit het rozet steken stijve, zwaardvormige, getande bladeren fier uit het water. De bloem komt boven het wateroppervlak uit, omdat deze anders niet bestoven kan worden door insecten. In het najaar zakken de rozetten naar de bodem van de poel of sloot om daar te overwinteren. In het daaropvolgende voorjaar stijgen de rozetten weer langzaam naar het oppervlak. De fotosynthese komt weer op gang door de oplopende temperatuur en de langere daglengte. De in de bladeren gevormde zuurstof zorgt voor het drijfvermogen, waardoor de planten kunnen opstijgen en aan het oppervlak kunnen komen.
Het gaat om een bedreigde plantensoort, die op de Rode Lijst van beschermde planten en dieren staat; een weinig begeerde vermelding overigens. Vervuiling, waar de plant erg gevoelig voor is, heeft zijn tol geëist.
De krabbenscheer vermeerdert zich grotendeels door uitlopers. Verspreiding door middel van zaad speelt nauwelijks een rol. In veel gebieden komen daardoor alleen mannelijke of alleen vrouwelijke planten voor. Door de grote hoeveelheid planten, die op één plek kunnen voorkomen zijn zwarte sterns (Chlidonias niger ) in staat op de drijvende planten te nestelen. Zij gebruiken de krabbenscheer als vlotjes om hun nesten op te bouwen; een riskant bestaan dat wel! De groene glazenmaker (Aeshna viridis), een libellensoort is voor zijn voortbestaan afhankelijk van de aanwezigheid van krabbenscheren. Ook de grote oeverspin (Dolomedes plantarius ) spint goed garen dankzij de krabbenscheer.
Ik moet eerlijk bekennen, dat ik tot het maken van deze foto nog geen bloem van de krabbenscheer in het wild heb gezien. De grootte van de bloem valt mij op en kan zelfs tot 3,5 centimeter zijn. De bloembladen zijn wit. En ik kon er al de nodige, zij het wat kleinere, insecten op waarnemen.
Deze groeiplek in de duinen is mij vorig jaar voor het eerst opgevallen. Ik registreer zo'n plaats dan voor mijzelf om zo'n plek vervolgens een aantal keren per seizoen te bezoeken. Vandaag trof ik dus bloeiende planten aan, maar natuurlijk wel in het water. Het statief opgesteld in het water maakte een iets lager standpunt mogelijk. Je kunt zo alleen niet volledig in de bloem kijken. Een lastige soort om te fotograferen vanwege de witte bloemen, maar ook de grote hoeveelheid aanwezige planten waardoor de foto snel een rommelige achtergrond zou kunnen krijgen. Goed selecteren van hetgeen je gaat vastleggen is dus wel belangrijk.
Foto gemaakt op: 02-06-2012
Afmeting: 2736x3648 pixels / 23,16x30,89 cm; 300 dpi
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E3
Gebruikte lens: Sigma 50-500 mm., four-thirds
Diafragma: 6,3
Focuslengte: 500 mm.
Sluitertijd: 1/200
ISO: 200
Statief: Manfrotto tripod