Fotoalbum » Planten » Knopig helmkruid, bloemen, bloei, Nationaal Park Zuid Kennemerland
Knopig helmkruid, bloemen, bloei, Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Scrophularia nodosa
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Knopig helmkruid, bloemen, bloei, Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Wetenschappelijke naam: Scrophularia nodosa
Het knopig helmkruid is geen zeldzame verschijning in ons land. Alleen op de waddeneilanden en op zware klei in het noorden van het land zul je de plant bijna niet aantreffen. Er is een heuse helmkruidfamilie, die uit zo'n tweehonderd soorten bestaat.
Het gaat hier om een vrij hoge plant, dit is natuurlijk geheel afhankelijk van de standplaats.
De groeiplaats mag wat vochtig zijn en redelijk tot behoorlijk voedselrijk.
De beste plaatsen om het knopig helmkruid te zoeken zijn: bosranden, bermen en pas gekapte gebieden. Zon of halfschaduw het mag beiden van dit kruid. De stengel is vierkant van vorm en de bloemen lijkt met een beetje fantasie wel op een ridderhelm uit lang vervlogen tijden. Dit verklaart natuurlijk meteen de naam van de plant. Het woord knopig komt voort uit de vorm van de wortelstok, die uit allemaal knobbels bestaat. Dit geeft meteen aan, dat het om een overblijvende, dus vast, plant gaat. Je kunt het knopig helmkruid dus ieder jaar op dezelfde plek vinden.
De bloemen verschijnen van juni tot september en zijn aantrekkelijk voor wespen. De geur is niet plezierig. Na bestuiving vormt zich het zaad in een zogenaamde doosvrucht. Het is dus een openspringende vrucht waar meerdere zaden in zitten, die na rijping door de wind uit de doos geslingerd worden en op die manier verspreid worden.
De plant kent ook medicinale toepassingen voor a.o.: klierzwellingen, ziekte van Pfeiffer, Verder is de plant bloedzuiverend en hartversterkend. Ook bij aambeien schijnt het knopig helmkruid toepasbaar te zijn door een positieve werking op de bloedvaten. Op het genezen van wonden heeft dit kruid ook een positieve werking; het werkt namelijk reinigend. Indien je onbekend bent met de juiste toepassing, zou ik zeker niet zelf gaan dokteren en eerst degelijk advies inwinnen.
Ik ben meerdere planten van het knopig helmkruid tegengekomen en inderdaad vlak naast het fietspad; in de berm dus. De meeste bloemen waren niet fotografeerbaar door het slechte weer van de afgelopen tijd. Bij deze plant kon ik wel aan de slag met de camera. Ik moest wel weer rekening houden met de wind. Persoonlijk vind ik de herhaling van de bloem in de achtergrond een leuke toevoeging aan deze foto. Het blijft een kwestie van smaak; ik besef het terdege.
Foto gemaakt op: 07-07-2012
Afmeting: 4032x3024 pixels / 34,14x25,6 cm; 300 dpi
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E30
Gebruikte lens: Sigma 150mm/2.8 EX DG Macro APO HSM, FT
Diafragma: 18
Focuslengte: 150 mm.
Sluitertijd: 0,8 s
ISO: 200
Statief: Manfrotto tripod