Fotoalbum » Planten » Grote graslelie, bloemen, bloei, Nationaal Park Zuid Kennemerland
Grote graslelie, bloemen, bloei, Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Anthericum liliago
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Grote graslelie, bloemen, bloei, Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Wetenschappelijke naam: Anthericum liliago
Ik moet 's morgens onderweg naar het Vogelmeer hier al aan voorbij gefietst zijn, maar later op de terugweg zag ik de witte bloemen van de grote graslelie pas langs het fietspad staan stralen. Tussen het gras en wat andere planten was de plant mij nog niet eerder opgevallen.
Het is een plant uit de leliefamilie en het is een vaste plant, die dus jaarlijks op dezelfde plaats weer op zal komen. In de vegetatiekunde wordt de naam geofyt gebruikt. Volgens de definitie houdt dit in, dat de plant tijdens een ongunstige periode, de winter dus, ondergronds, beschut overwintert. Ook de term overblijvend wordt voor vaste planten vaak gebezigd.
De grote graslelie komt voor in Midden- en Zuid-Europa. In Nederland is de plant nog te vinden in Limburg en nu dus ook in Noord-Holland. In het verleden schijnt deze plant ook op de Veluwe gegroeid te hebben. In ons land blijkt de soort opgenomen te zijn in de Rode Lijst als zeer zeldzaam, maar wel iets in aantal toegenomen. De grote graslelie geniet dus wettelijke bescherming. Ook als tuinplant wordt de grote graslelie soms toegepast; misschien daarom ook wel het voorkomen van dit exemplaar in deze duinen. De plant houdt van kalk in de bodem en dat is in de duinen natuurlijk wel voorradig. Dit geldt overigens niet voor alle duinen.
In de verschijningsvorm lijkt de grote graslelie wel iets op gras. Het blad vertoont grote gelijkenis met het blad van grassen en is ook lijnvormig. De mooie witte bloemen laten duidelijk zien, dat het hier niet om een grassoort gaat. Zij zijn van mei tot in juli te zien en zitten in een open tros aan de bloeistengel. De totale hoogte van de plant kan variëren van twintig tot zestig centimeter.
Het was wat lastig om de bloemen goed in beeld te krijgen door de omringende begroeiing. Ik moest wel wat gras opzij houden om de foto te kunnen maken en van opzij een foto maken werd ook niet bepaald gemakkelijk gemaakt. De omringende planten maken de diafragmakeuze moeilijker. Je wilt stengels en halmen niet als storende elementen in de achtergrond op de foto zichtbaar hebben, maar de bloemen juist weer wel goed en scherp vastleggen. Het was even puzzelen, maar ik vind dat ik er toch in geslaagd ben een redelijk “vrije” foto te maken.
Natuurlijk ga ik het komende jaar weer eens kijken hoe de plant er dan bij staat. Misschien kan ik dan, qua compositie, weer een heel andere foto maken van deze schitterende bloemen. Het gaat mij namelijk veel te ver om met een schaar de planten in de nabije omgeving te gaan snoeien.
Foto gemaakt op: 07-07-2012
Afmeting: 4032x3024 pixels / 34,14x25,6 cm; 300 dpi
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E30
Gebruikte lens: Sigma 150mm/2.8 EX DG Macro APO HSM, FT
Diafragma: 14
Focuslengte: 150 mm.
Sluitertijd: 1/40
ISO: 200
Statief: Manfrotto tripod