Fotoalbum » Planten » Braam, verkleurd blad, herfstblad, herfst, Groote Peel
Braam, verkleurd blad, herfstblad, herfst, Groote Peel
Rubus fruticosus
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Braam, verkleurd blad, herfstblad, herfst, Groote Peel
Wetenschappelijke naam: Rubus fruticosus
Ondanks tegenvallend licht kun je soms op zo'n dag heel mooie effecten bereiken met het beschikbare “grote” licht. Dit moment in de Groote Peel was er zo één. Op het juiste tijdstip prikte het zonlicht door de laag bewolking heen. Deze tijd van het jaar kan heel mooi verzadigd licht laten zien en dat geeft juist de kansen om er dankbaar gebruik van te kunnen maken.
Het werken met de zoomlens gaf mij vandaag een groot scala aan mogelijkheden. Normaal zou je misschien gebruik, gaan maken van een macrolens. Door optimaal gebruik te maken van het vermogen van deze zoomlens om een mooie dof te kunnen creëren, kun je de kleuren in de achtergrond gebruiken voor een mooie achtergrond.
In eerste instantie was ik hier het landschap aan het fotograferen, maar mijn oog werd getrokken door de mooie rode kleuren van de bladeren van deze welig groeiende bramenstruik; heerlijk zulke kleuren dankzij de herfst.
Achter deze bossage was een veld met heel veel planten van het pijpenstrootje ( Molinia caerulea). Dit is een grassoort waarvan de stelen met de halmen vroeger werden gebruikt als pijpenragers. Dit verklaart natuurlijk meteen de naam van deze grassoort. In deze tijd van het jaar verkleurt dit gras naar een mooie donkergele kleur. De bomen in de achtergrond stonden op een behoorlijke afstand, waardoor ik niet op deze objecten in de coulissen hoefde te letten.
Door gebruik te maken van een groter diafragma (lager getal) was ik in staat om de planten achter de braam geheel te vervagen tot een bijna egaal gekleurde achtergrond. Het mooie rood van het blad van deze braam stak heerlijk af tegen de goudgele achtergrond. Een heerlijk spetterend effect.
Ik ben geen voorstander van het afknippen van delen van planten voor een foto. Als natuurfotograaf ga je voor mij je boekje dan te buiten. Wat wegbuigen of tijdelijk vastzetten achter een andere plant; oké! Ik haal ook wel eens wat dood plantenmateriaal weg, zoals blaadjes en dergelijke, als dit de beoogde foto ten goede komt. Een erg storende grasspriet, mwahhh! Verder probeer ik andere delen van de plant zoveel mogelijk te gebruiken om een sfeer van diepte in de foto te kunnen bewerkstelligen. Zo ook op deze opname. Het nog behoorlijk groene bramenblad in de voorgrond zorgt mede door de vage weergave hiervan voor een diepte in de foto. Er zullen fotografen zijn, die zeggen: “Dit vage blad is storend aanwezig.” Naar mijn mening geeft het juist de goede sfeer aan de foto mede door de dieptewerking die ervan uitgaat.
Ik vind het zelf een zeer geslaagde opname van het bramenblad en ben over de foto in zijn geheel dan ook erg tevreden..
Foto gemaakt op: 13-10-2012
Afmeting: 3648x2736 pixels / 30,89x23,16 cm
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E3
Gebruikte lens: Sigma 50-500 mm., four-thirds
Diafragma: 7,1
Focuslengte: 390mm.
Sluitertijd: 1/25
ISO: 200
Statief: Manfrotto tripod