Fotoalbum » Planten » Korenbloem, bloemen, Groene Hart, bij de Reeuwijkse Plassen
Korenbloem, bloemen, Groene Hart, bij de Reeuwijkse Plassen
Centaurea cyanus
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Korenbloem, bloemen, Groene Hart, bij de Reeuwijkse Plassen
Wetenschappelijke naam: Centaurea cyanus
De korenbloem behoort tot de familie van de composieten; de samengesteldbloemigen.
Haar felle (hemels-) blauwe kleur valt al van verre op. Het gaat hier echter wel om een soort die op de Rode Lijst vermeld staat. Dit is wel een twijfelachtige vermelding, omdat dit betekent dat deze plant sterk in aantal achteruit gegaan is. De steeds schoner wordende manier van werken en het gebruik van herbiciden (onkruidbestrijdingsmiddelen) in onze land- en tuinbouw zorgt ervoor dat wij de bloemen steeds minder vaak zien. Gelukkig wordt de korenbloem steeds vaker in wilde zaadmengsels aangeboden en gebruiken wegbeheerders ook steeds vaker het zaad van de korenbloem in de zaadmengsels voor de wegbermen.
Van origine komt deze éénjarige plant uit het oostelijk Middellandse Zeegebied en het zuid-westen van Azië. In ons land voelt de korenbloem zich thuis in graanakkers, wegbermen, op braakliggende terreinen en spoorwegbermen. De zaden ontkiemen het best in omgewoelde grond. De bodem moet zonnig en dus open zijn, matig droog en er mag wel wat voedsel voor de planten in de grond zitten.
Dat de plant éénjarig is betekent, dat er in één jaar heel wat moet gebeuren. Het zaad moet ontkiemen, de plant moet groeien en bloeien. De bloemen moeten en passant ook nog even door insecten, waaronder zweefvliegen, bestoven worden. Hierna moet er zaad gevormd worden, wat na rijping ook nog verspreid wordt. Vervolgens sterft de plant af om in het volgende voorjaar uit zaad weer op te komen. De gehele cyclus begint hierna opnieuw.
De bloemen verschijnen op stelen met een hoogte van dertig tot zestig centimeter en de korenbloem bloeit in de maanden juni, juli en augustus.
Tijdens een fietstocht in het Groene Hart, in de buurt van de Reeuwijkse Plassen vielen deze blauwe bloemen mij op. Op een strook grond langs een braakliggende akker stonden een redelijk aantal van deze fraaie planten te bloeien. Het bloeiende gras vormde een mooi decor voor deze helder blauwe bloemen. De overheersende geel-bruine kleur wordt veroorzaakt door droge grassen, die op een wat grotere afstand van de blauwe bloemen te zien waren. Ik wilde toch gebruik maken van de ook wel uitgebloeide bloemen in de aren van het gras; zij het dan als een accentje in de achtergrond.
Het geheel vroeg, nee smeekte, er bijna om om gefotografeerd te worden. Dit is natuurlijk geheel mijn perceptie van het geheel en dan ook strikt persoonlijk op deze manier ervaren. Maar als ik bloeiende korenbloemen in het wild tegenkom, moet ik altijd even kijken of ik er niet een leuke foto van kan maken. Het lijkt mij toch, dat wij wel kunnen spreken van een dankbaar onderwerp voor een mooie opname.
Foto gemaakt op: 13-07-2013
Afmeting: 4032x3024 pixels / 34,14x25,6 cm; 300 dpi
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E30
Gebruikte lens: Sigma 150mm/2.8 EX DG Macro APO HSM, FT
Diafragma: 13
Focuslengte: 150 mm.
Sluitertijd: 1/125
ISO: 200
Statief: Manfrotto tripod