Fotoalbum » Planten » Gewone engelwortel, uitlopende knop, Zwaansmeerpad.
Gewone engelwortel, uitlopende knop, Zwaansmeerpad.
Angelica sylvestris
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Gewone engelwortel, uitlopende knop, Zwaansmeerpad.
Wetenschappelijke naam: Angelica sylvestris
De gewone engelwortel is een zeer algemeen voorkomende verschijning in ons Lage Landje. Deze plant behoort tot de schermbloemigen, waarbij de bloemen in een bloemscherm bij elkaar staan. De gewone engelwortel heeft een roodpurperen tot paarse stengel. De bloemen verschijnen van juli tot september en worden bezocht door allerlei vliegende insecten o.a.: bijen, vlinders, zweefvliegen en kevertjes. Deze engelwortel is een tweejarige tot kort levende (drie jaren) vaste plant, maar zaait zichzelf op de juiste standplaats behoorlijk uit. De groeiplaats mag zonnig tot licht beschaduwd zijn. Je zult de plant vooral vinden in: bossen, moerassen en vochtige graslanden. De uiteindelijke hoogte kan wel tot twee meter bedragen. Er schijnt ook een medicinale werking van deze plant uit te gaan. Met de schermbloemigen moet je wat dit betreft toch wel erg goed uitkijken en goed weten om welke soort het gaat. Er zijn namelijk ook behoorlijk giftige familieleden bekend.
De gewone berenklauw (Heracleum sphondylium)en de reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum) staan bekend om de inwerking van de plantensappen op de huid onder invloed van het zonlicht. Een andere telg uit de familie van de schermbloemigen is de gevlekte scheerling ((Conium maculatum). Volgens de overleveringen zou Socrates na het tegen hem gevelde vonnis een gifbeker hebben moeten leegdrinken. Deze beker bevatte het gif van de gevlekte scheerling. Een minder plezierige dood was zijn deel; voor zover de dood natuurlijk plezierig zou kunnen zijn.
Bij het maken van opnames van planten kan de wind een spelbreker vormen. Het vergt in zo'n situatie soms nogal wat om een scherpe foto te kunnen maken. Deze ontluikende knop stak met zijn koppie letterlijk boven het pas gemaaide maaiveld uit en er was wind. Dus met kunst- en vliegwerk zelf met je eigen lijf, dat heb je toch altijd bij je, enige luwte proberen te creëren. Daarna ook nog even wachten op het moment waarop de wind even wat minder doorstaat. Op die manier kun je vaak toch nog een hele goede foto maken. Voeg hierbij de schitterende groene tinten van de plant en achtergrond en de plaat is daar. De fijne haartjes op alle delen van de gewone engelwortel contrasteren mooi met het groen. Een kunstwerkje van Moeder Natuur en dat mag, vind ik tenminste, best met hoofdletters geschreven worden.
Foto gemaakt op: 10-07-2013
Afmeting: 4032x3024 pixels / 34,14x25,6 cm; 300 dpi
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E30
Gebruikte lens: Sigma 150mm/2.8 EX DG Macro APO HSM, FT
Diafragma: 10
Focuslengte: 150 mm.
Sluitertijd: 1/50 s.
ISO: 400
Statief: Manfrotto tripod