Fotoalbum » Planten » Dotterbloem, detail meeldraden, Zwanenwater
Dotterbloem, detail meeldraden, Zwanenwater
Caltha palustris
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Dotterbloem, detail meeldraden, Zwanenwater
Wetenschappelijke naam: Caltha palustris
De macrofotografie is een heel andere tak van sport dan de fotografie van dieren, vogels of landschap. Het is spelen met details en aandachtspunten. Wat wil je als fotograaf laten zien en welke sfeer wil je dat de foto mee krijgt. Het kan soms heel verrassend werken om met geringe scherptediepte de aandacht op een detail in een onderwerp te richten. Er kunnen in een macrofoto hele duidelijke kenmerken vastgelegd worden, die geschikt zijn voor determinatiedoeleinden. Aan de andere kant kan een macro-opname ook een dromerige sfeer weergeven.
Voor het maken van deze foto heb ik gebruik gemaakt van een groot diafragma (klein getal). Zo'n grotere lensopening maakt de scherptediepte in een foto heel beperkt. Een heel klein gebied wordt dus maar scherp weergegeven. De één houdt er van en een ander vindt het misschien wel niets. Beide meningen mogen gelukkig! De toppen van de dichtstbijzijnde meeldraden zijn hierdoor scherp afgebeeld en de rest vervaagd steeds verder vanuit deze blikvangers. Windstil weer is wel een vereiste bij dit soort foto's, want een kleinste beweging kan het bedoelde effect van een foto totaal teniet doen.
De dotterbloem met zijn diep gele kleur is een echte blikvanger in het voorjaar. De bloem bestaat uit vijf bloemblaadjes (soms meer) en een hele massa aan meeldraden en stampers. Het is een gekrioel van jewelste daar op die bloembodem. Tussen dit alles zoeken bijen, vliegen en ook wel kevertjes naar de honingklieren die zich aan de voet van de stampers bevinden. Hierbij brengen zij stuifmeel van andere dotterbloemen over waardoor de stampers bevrucht worden. Hierna kan zich zaad vormen in eigenlijk best wel fraaie zaaddoosjes. Dit zaad zal ervoor zorgen dat de soort voortleeft, verspreid wordt en nieuwe gebieden kan koloniseren.
De gebruikte lens kan op drie voorkeursstanden gebruikt worden, namelijk 1:1, van 0,52 m. tot oneindig en tussen 0,38 m. en 0,52 m. Het is soms even proberen welke van deze standen je het best kunt gebruiken. Ik gebruik het meest de stand van 0,52 m. tot oneindig. Met je eigen diafragmakeuze bepaal je dan zelf voor een groot deel de scherptediepte in een foto.
“Je moet ervan houden”, dit zal menigeen denken. Het onderwerp is nog herkenbaar, maar het geheel neigt toch ook wel een beetje naar een abstracte opname. Denk, wat je ervan wilt denken. Maar ik hoop, dat je er evengoed wel van kunt genieten.
Foto gemaakt op: 06-05-2010
Afmeting: 4032x3024 pixels / 34,14x25,6 cm; 300 dpi
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E30
Gebruikte lens: Sigma 150mm/2.8 EX DG Macro APO HSM, FT
Diafragma: 4
Focuslengte: 150 mm.
Sluitertijd: 1/500.
ISO: 100
Statief: Manfrotto tripod