Fotoalbum » Planten » Dotterbloem, bloemknoppen, Zwanenwater
Dotterbloem, bloemknoppen, Zwanenwater
Caltha palustris
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Dotterbloem, bloemknoppen, Zwanenwater
Wetenschappelijke naam: Caltha palustris
Wat een genot om de fraaie dotterbloemen weer te kunnen zien. Maar het glimmende van de bloemen en ook de bloemknoppen zorgt er vaak voor dat die plekken overbelicht raken. Dit is tenminste mijn ervaring en die hoeft natuurlijk niet die van een ander te zijn.
De setting van de knoppen aan deze plant vroeg, nee schreeuwde, gewoonweg om een foto.
In het Zwanenwater voert de route je door een vochtig berkenbosje, waar ook nog wat ander geboomte hun wortels in de natte prut laten groeien. Heel klein, maar voor mij een o zo fraai stukje nat duinterrein. Deze natte bodem is bij uitstek de place-to-be voor de dotters.
Deze planten mag je gerust rekenen tot de moerasbewoners onder het groen. Natte weilanden, slootkanten, moerassen en natuurlijk wat meer open plekken in natte bosjes zijn de plaatsen waar je naar de dotterbloemen kunt zoeken. Eind april en in mei valt de hoofdbloei van deze gele bloemen. Ik heb zelfs ook nog wel eens een bloeiende dotter gefotografeerd in november. Op 24 november 2012 om precies te zijn en deze plant groeide aan een slootkant bij Krommeniedijk.
Een forse plant, waar deze bloemknoppen aan zaten, was getooid met bloemen en bloemknoppen. Na het kieken van bloemen en details van meeldraden en stampers heb ik mij vervolgens “gestort” op het op de foto zetten van deze veelbelovende knoppen.
De reflectie van het aanwezige licht op de glimmende knoppen vormde ook wel een aandachtspunt bij het maken van deze opname. Je moet eigenlijk proberen de foto zo correct mogelijk te maken. Je hoeft er later minder aan te bewerken, maar ook de kwaliteit is dan van meet af aan beter. Hiervoor gebruik ik het histogram op de camera, wat je kunt bekijken na het maken van de foto. Het belichten doe ik meestal meer naar rechts dan naar links. Aan de rechterkant van het histogram worden de lichte delen weergegeven en aan de linkerkant de donkere delen. Het is belangrijk om overbelichting te voorkomen; dit is namelijk moeilijk, zo niet onmogelijk, te herstellen. Uitgebeten delen, waar je niet meer mee kunt, blijven dan over. Details zijn hier niet meer in te zien. Als je onderbelicht moet je de lichte delen “ophalen”. Met andere woorden je moet deze lichter maken. Dit proces gaat altijd gepaard met het ontstaan van digitale ruis en beïnvloedt zo de kwaliteit van de foto in negatieve zin. De donkere delen donkerder maken geeft dat effect niet of in veel mindere mate. Indien nodig kan dit dus beter gedaan worden.
Het samenspel van bladeren en bloemknoppen leidt tot een mooie compositie; dat vind ik tenminste. Eenieder mag daar natuurlijk het hare of het zijne van denken …...
Foto gemaakt op: 30-04-2013
Afmeting: 4032x3024 pixels / 34,14x25,6 cm; 300 dpi
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E30
Gebruikte lens: Sigma 150mm/2.8 EX DG Macro APO HSM, FT
Diafragma: 18
Focuslengte: 150 mm.
Sluitertijd: 1/5 s.
ISO: 100
Statief: Manfrotto tripod