Fotoalbum » Planten » Cichorei, detail bloem, blauwe bloem, Spaarnwoude
Cichorei, detail bloem, blauwe bloem, Spaarnwoude
Cichorium intybus
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Cichorei, detail bloem, blauwe bloem, Spaarnwoude
Wetenschappelijke naam: Cichorium intybus
De wilde (hoe betrekkelijk kan een term zijn) cichorei is een bekende verschijning langs vele wegen. In de bermen worden vaak zaadmengsels met daarin onder andere het zaad van de cichorei toegepast. De plant kan zich vele jaren na vestiging op dezelfde plaats jaarlijks opnieuw laten zien. De hemelsblauwe bloemen vallen eigenlijk al van ver af op en worden door veel insecten bezocht.
Cichorei kan een behoorlijk forse plant worden. De hoogte kan variëren van 50 tot 140 centimeter en soms nog wel hoger, zoals ik zelf heb waargenomen. Deze plant behoort tot de familie van de composieten, de samengesteldbloemigen Hiertoe behoren bijvoorbeeld ook de overbekende paardenbloem (Taraxacum officinale) en de distels. Het is een zeer uitgebreid plantengeslacht. Ook bekende groenten als: witlof (Cichorium intybus var. foliosum) en andijvie (Cichorium endivia) zijn nauw verwant aan de cichorei. De cichorei kan ook gegeten worden, hoewel de smaak volgens de overleveringen nogal bitter is. De wortels werden in het verleden gebruikt als surrogaat koffie. De penen werden hiervoor geroosterd en vermalen. Zoals je mag verwachten ontbreekt natuurlijk de cafeïne als bestanddeel in deze koffie. Dus voor koffieverslaafden (eigenlijk cafeïneverslaafden) is het drinken van koffie gebrouwen uit de geroosterde wortels van de cichorei een kwestie van het oplopen van een forse hoofdpijn.
De oorsprong van de cichorei ligt in het Middellandse Zeegebied. En waarschijnlijk hebben de Romeinen dit gewas tijdens hun expansiedrift meegenomen naar onze streken. Zij, maar ook de oude Egyptenaren, gebruikten de plant al in salades en als groente.
Ook kent de plant toepassingen als geneeskrachtig kruid. Zo zou de cichorei helpen bij leveraandoeningen, verstoppingen en ook wordt deze plant geacht de eetlust op te wekken.
Wegbermen en cichorei gaan vaak samen. Dat komt natuurlijk ook, omdat wegbeheerders de zaden, in speciale zaadmengsels voor bermen, in wegbermen inzaaien. Je kunt de planten ook vinden op dijken, op stenige plaatsen, ruigtes en in graslanden. De hoofdbloei vindt voornamelijk plaats in juli en augustus.
Bij het maken van deze foto heb ik dankbaar gebruik kunnen maken van het aanwezige gras, waartussen de cichorei groeide. Hierdoor kon met behulp van een groter diafragma een bijna egaal groen gekleurde achtergrond gecreëerd worden. De meeldraden hebben, zo op het eerste gezicht, wel iets weg van blauwe kleurpotloden; sommigen weliwaar met gespleten punten. Ik heb ook nog foto's kunnen maken van de hemelsblauwe bloemen, die bezocht werden door zweefvliegen. Mogelijk dat ik op een later tijdstip nog eens zo'n foto op deze site zal plaatsen.
Foto gemaakt op: 20-08-2012
Afmeting: 4032x3024 pixels / 34,14x25,6 cm; 300 dpi
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E30
Gebruikte lens: Sigma 150mm/2.8 EX DG Macro APO HSM, FT
Diafragma: 5
Focuslengte: 150 mm.
Sluitertijd: 1/250
ISO: 200
Statief: Manfrotto tripod