Fotoalbum » Planten » Blauwe bosanemoon, detail bloem, in de achertuin
Blauwe bosanemoon, detail bloem, in de achertuin
Anemone nemorosa Robinsoniana
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Blauwe bosanemoon, detail bloem, in de achertuin
Wetenschappelijke naam: Anemone nemorosa Robinsoniana
De witte bosanemoon kan in het voorjaar in hele tapijten op de bosbodem aangetroffen worden. Een fraaie en elegante verschijning, die met haar witte bloemen een opvallende plant is in het bos.
Regelmatig duiken van wilde planten cultuurvariëteiten op. Zo is er van de witte bosanemoon ook een gevuldbloemige variëteit bekend. Het is alleen lang niet altijd duidelijk of het om een echte gekweekte variëteit gaat of dat moeder natuur spontaan een “andere” plant heeft afgeleverd. Van de blauwe bosanemoon heb ik uit informatie begrepen, dat deze soort is geïntroduceerd door een hovenier genaamd William Robinson en vermoedelijk uit Ierland afkomstig is. De introductie vond al plaats in 1870.
De plant behoort tot de ranonkelfamilie en is een typische bosbewoner. Al snel na de bloei trekt de bosanemoon zich ondergronds terug om in het nieuwe voorjaar weer te verschijnen. Voordat de bomen en struiken weer volop in blad staan verdwijnen de planten. Eigenlijk is dit wel een logische oplossing voor een belangrijk probleem: lichtgebrek. Het gebladerte van bomen en struiken houdt het licht weg van de bosbodem. Een eerste vereiste voor een gezonde groei is de beschikbaarheid van een bepaalde hoeveelheid licht. Niet alle planten kunnen evenveel licht verdragen en dankzij dit fenomeen bestaan er ook echte schaduwplanten; de varens zijn hier een bekend voorbeeld van. Om de concurrentieslag met de bomen en struiken om het licht te vermijden, zijn er dus planten die vroeg groeien, bloeien en bovengronds dan weer afsterven. De wortelstokken van de bosanemonen breiden zich in humusrijke grond uit en op die manier ontstaan er hele velden met deze planten. De standplaats mag vochtig zijn, maar in de winter graag iets droger.
De bloeitijd loopt van maart tot in mei. Dit jaar door de lange koude weersomstandigheden kwamen de bosanemonen later in bloei. Voor de vermeerdering moet de bosanemoon het eigenlijk vooral hebben van de wortelstokken.
De bloemen zijn een dankbaar fotografieonderwerp. De wind kan dan wel een spelbreker zijn, want de bloemen staan op vrij iele steeltjes. Ieder zuchtje wind zorgt dus voor beweging. Heerlijk om zulke uitdagingen het hoofd te kunnen bieden.
Foto gemaakt op: 01-05-2013
Afmeting: 4032x3024 pixels / 34,14x25,6 cm; 300 dpi
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E30
Gebruikte lens: Sigma 150mm/2.8 EX DG Macro APO HSM, FT
Diafragma: 20
Focuslengte: 150 mm.
Sluitertijd: 0,5 s.
ISO: 200
Statief: Manfrotto tripod