Fotoalbum » Planten » Bosanemoon, bloemen, bloei, Jac.P. Thijssepark, Amstelveen
Bosanemoon, bloemen, bloei, Jac.P. Thijssepark, Amstelveen
Anemone nemorosa
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Bosanemoon, bloemen, bloei, Jac.P. Thijssepark, Amstelveen
Wetenschappelijke naam: Anemone nemorosa
Het Jac. P. Thijssepark in Amstelveen is een zogenaamd heempark. Heemtuinen en heemparken worden veelal aangelegd met gebruikmaking van de inheemse flora. Het oudste deel van dit park werd, volgens de informatie, aangelegd in 1940 en het jongste deel in 1972. Het is ingericht met verschillende tuinkamers, die ieder een eigen sfeer hebben.
Ik was nog niet eerder in dit heempark geweest, maar het was het bezoek dubbel en dwars waard. Ik zal daar zeker nog terugkomen om te fotograferen. De wandeling leidt je door allerlei biotoopjes, waarin de daarbij behorende beplanting de wandelaar na iedere bocht verrast. Het warme voorjaarsweer van de afgelopen tijd heeft ervoor gezorgd, dat de vele voorjaarsbloeiers nu volop in bloei stonden. Het lijkt wel alsof alles zich gelijktijdig ontwikkelt.
De bosanemoon was rijkelijk vertegenwoordigd en vormde plakkaten met vele fraaie witte en soms wat roze aangelopen bloemen. Naarmate de zon zich meer liet gelden, openden de bloemen zich steeds verder. De bloemen lijken de zon in haar baan om de aarde te volgen om maar zoveel mogelijk van de stralen op te vangen. De bloei vindt plaats van maart tot in mei.
Bosanemonen behoren tot de ranonkelfamilie en verspreiden zich vooral door ondergrondse wortelstokken. Daarnaast kan de plant zich ook door middel van zaad voortplanten. Deze zaden zijn uitgerust met een mierenbroodje. Een lekkernij voor.... juist ja; mieren. De insecten nemen het zaadje mee en peuzelen onderweg het mierenbroodje dan soms op. Hierna wordt het zaadje achtergelaten. Het heeft voor de mier geen “economisch” nut meer en wordt dus gewoonweg afgedankt. Dit zaadje kan ter zijner tijd ontkiemen en een nieuwe plant vormen, dus wel weer nuttig voor de instandhouding van de soort.
Je zult de bosanemoon vooral in loofbossen moeten zoeken. Nog voor de bladeren aan de bomen komen, bloeien de planten. Wanneer de bomen eenmaal vol in het blad beginnen te komen, trekt de bosanemoon zich ondergronds terug. De bodem moet humusrijk en vochtig zijn.
Om de bloemen te fotograferen lig ik vaak plat op de buik. Je kijkt dan veel beter in de bloemen en de foto, op deze manier gemaakt op ooghoogte, laat de bloem met haar stampers en meeldraden in optima forma zien. Deze manier van fotograferen leidt wel eens tot verbaasde blikken van voorbijgangers. Maar zeg nou zelf, het is de moeite toch meer dan waard?
Foto gemaakt op: 29-03-2014
Afmeting: 4032x3024 pixels / 34,14x25,6 cm; 300 dpi
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E30
Gebruikte lens: Sigma 150mm/2.8 EX DG Macro APO HSM, FT
Diafragma: 10
Focuslengte: 150 mm.
Sluitertijd: 1/200
ISO: 200
Statief: Manfrotto tripod