Fotoalbum » Bomen » Plataan, afschilferende bast, Krommenie 2 170512
Plataan, afschilferende bast, Krommenie 2 170512
Platanus hispanica, Platanus x hybrida
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Plataan, afschilferende bast, Krommenie
Wetenschappelijke naam: Platanus hispanica syn. Platanus x hybrida
De plataan is een stevige boom. Hij kan uitgroeien tot een uiteindelijke hoogte van vijfendertig meter. Daarnaast wordt de plataan veel in steden toegepast, omdat de boom goed bestand is tegen vervuiling. Het is ook een boomsoort, die weinig last heeft van een klein beetje ruimte voor de wortels.
Van oorsprong is het geen Nederlandse boom, maar door bovengenoemde voordelen wordt en werd deze boomsoort wel veelvuldig toegepast. Hierdoor is het, vooral in steden, een veel voorkomende verschijning. Er zijn puristen onder de groenontwerpers, die vinden dat men beter inheemse bomen kan toepassen in ons Hollandse straatbeeld. Er is iets voor te zeggen, maar de voordelen van de plataan wegen blijkbaar op tegen dit nadeel.
Zoals al beschreven is het een sterke boom. Je kunt een plataan goed snoeien en zo in vele vormen opkweken. Er zijn leivormen te snoeien en ook de dakplataan is een bekende boom voor tuinen. Een soort parasol, maar dan een natuurlijke versie met als voordeel dat je hem gewoon buiten kunt laten staan.
De boom heeft grote handvormige bladeren, die doen denken aan de esdoornbladeren en dan met name de Noorse esdoorn (Acer platanoides). Het tweede deel van de Latijnse naam geeft al aan dat de vergelijking echt wel opgaat. De boom is eenhuizig. Mannelijke en vrouwelijke bloemen komen dus aan dezelfde boom voor. De bloemen bloeien in een bolvorm, waarna de zaden gevormd worden. In de winter is de boom getooid met bolletjes vol zaden, die in het voorjaar pas verspreid worden.
Een ander belangrijk kenmerk is de afschilferende bast. Grote stukken bast laten na verloop van tijd los en zodoende ontstaat er een vlekkerig patroon op de stam van de boom. Ik heb zelfs gelezen, dat dit te maken heeft met de luchtvervuiling. De hierdoor mogelijk verstopte lenticellen, dit zijn ademopeningen in de bast van een boom en vergelijkbaar met de huidmondjes in de bladeren, worden op deze manier afgestoten, waarna nieuwe hun werk over kunnen nemen.
De plataan is een boom, die ook een hoge leeftijd kan bereiken en een imposante verschijningsvorm aan kan nemen. Ik vind het een mooie boom, die in het geheel niet misstaat on onze steden en dorpen. Lekker aanplanten dus en genieten van de vele voordelen, die deze boom oplevert. In een kleine tuin zou ik mijzelf nog wel even beraden voordat ik wortels van de plataan aan de aarde zou toevertrouwen. Zonde om zo'n boom vanwege zijn grootte op termijn weer te moeten rooien. Een uitzondering wil ik maken voor het toepassen van de leiplataan of dakplataan. Regelmatig snoeien is bij beiden dan wel een must. De plataan kan het in ieder geval met gemak hebben.
Foto gemaakt op: 17-05-2012
Afmeting: 4032x3024 pixels / 34,14x25,6 cm; 300 dpi
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E30
Gebruikte lens: Sigma 150mm/2.8 EX DG Macro APO HSM, FT
Diafragma: 8
Focuslengte: 150 mm.
Sluitertijd: 1/400
ISO: 200
Statief: Manfrotto tripod