Fotoalbum » Bomen » De voet van een oude beuk, landgoed Elswout
De voet van een oude beuk, landgoed Elswout
Fagus sylvatica
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
De voet van een oude beuk, landgoed Elswout
Wetenschappelijke naam: Fagus sylvatica
Ik knuffel er nog net niet mee, maar ik kan wel genieten van een oude doorleefde boom. Imposante verschijningen zijn het soms en, als zij zouden kunnen spreken …., de verhalen die zij met ons zouden kunnen delen; waarschijnlijk om van te smullen.
Op het landgoed, zo zeggen wij dat nu eenmaal, Elswout staan vele oude bomen. Aan het einde van de vorige winter en het begin van dit voorjaar mocht je zelfs een periode niet in de bossen komen vanwege het gevaar van vallend hout. Staatsbosbeheer heeft toen groot onderhoud laten uitvoeren voor de veiligheid van de bezoekers van Elswout.
Veel dood hout en bomen die dreigden om te vallen hebben het veld moeten ruimen. Door de nieuwe lichtinval hebben andere organismen zo wel weer een kans gekregen.
Oude beuken met hun soms enorme stamomvang blijven voor mij objecten waar ik echt van kan genieten. Op sommige plekken laten zij een deel van hun wortels aan de oppervlakte zien. De “ankers” van de boom; zo mag je het wortelgestel ook wel noemen. Dankzij deze verankering in de bodem blijven bomen overeind staan; zelfs in een zware storm. Ondergronds reiken de wortels van een boom in de breedte grofweg net zo ver als de kroon van een boom dat in de lucht doet.
Met deze wortels halen de planten, dus ook de bomen, hun water met daarin opgeloste voedingsstoffen uit de grond. In het blad worden, onder invloed van het zonlicht en toevoeging van kooldioxide (koolzuurgas) uit de lucht, deze voedingsstoffen omgezet in zetmeel en zuurstof. De zetmeel wordt gebruikt voor de groei van de planten en de zuurstof wordt als afvalstof via het blad weer afgescheiden aan de buitenlucht. Hier profiteren wij als mensheid natuurlijk ten volle van.
De beuk op deze foto stond op een helling op het landgoed Elswout. Zo'n schuine standplaats stelt vaak weer extra eisen aan het wortelgestel van een boom. De groei van de wortels wordt hier, bij wijze van spreken, automatisch op aangepast.
Op Elswout is ook een beuk te zien, die overhelt op een helling bij een waterpartij. De stam wil recht omhoog groeien, maar het gewicht van de boom drukt de stam naar het lager gelegen water. Aan de landzijde van de stam is deze strijd duidelijk te zien. De boom vertoont daar een heleboel ribbels, omdat de groei naar omhoog gecorrigeerd wordt en daardoor de bast in grote ribbels in elkaar laat drukken. Een opmerkelijke vergroeiing te zien aan de stam van die beuk.
Het groeien van de wortels is eigenlijk een ongekend krachtig fenomeen. Hele gewichten kunnen worden opgetild door de kracht van groeiende planten. Wortels dringen zelfs door asfalt heen en ook de fundering van gebouwen kan worden aangetast door het wortelgestel van een boom; met zelfs scheuren in de muren tot gevolg. Ook moeilijk doordringbare grondlagen worden op den duur door wortels doorboord. Petje af dus voor de wortels!
Foto gemaakt op: 01-10-2012
Afmeting: 2736x3648 pixels / 23,16x30,89 cm; 300 dpi
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E3
Gebruikte lens: Zuiko 14-45 mm., four-thirds
Diafragma: 14
Focuslengte: 18 mm.
Sluitertijd: 3,2 s
ISO: 200
Statief: Manfrotto tripod