Fotoalbum » Planten » Rood bekermos, Noordhollands Duinreservaat, Bergen
Rood bekermos, Noordhollands Duinreservaat, Bergen
Cladonia coccifera
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Rood bekermos, Noordhollands Duinreservaat, Bergen
Wetenschappelijke naam: Cladonia coccifera
Macrofotografie leent zich natuurlijk bij uitstek voor het vastleggen van de miniatuurtjes die in de natuur te vinden zijn. De minieme organismen waar je, als argeloze wandelaar, zomaar aan voorbij loopt en hun schoonheid dus nooit zult aanschouwen. Om dergelijke kleinodiën allereerst te vinden en vervolgens goed te kunnen bekijken, zul je echt moeten stilstaan, zoeken en dan ook nog vaak door de knieën moeten gaan. Het loont echt de moeite!
Het rood bekermos is zo'n kleine schoonheid, die ondanks de rode kleur van de vruchtlichaampjes vaak over het hoofd gezien wordt. Officieel behoort deze soort niet tot de planten, maar tot de korstmossen. Een korstmos is eigenlijk een samenleving van twee organismen; een symbiose. Het gaat dan om een schimmel en een alg. De schimmel vormt de basis van het geheel en de alg zorgt op haar beurt voor de voeding, die de schimmel zelf niet kan maken. Voor wat hoort wat; geldt soms ook in de plantenwereld.
De rode delen zijn eigenlijk vergelijkbaar met paddenstoelen, die feitelijk ook vruchtlichamen van schimmels zijn. Hierin worden de sporen gevormd, die uiteindelijk voor de instandhouding en verspreiding van de soort moeten gaan zorgen.
Korstmossen zijn taaie rakkers, die op heel veel plekken op onze aarde kunnen groeien, waar andere begroeiing het opgeeft. Zelfs in woestijnen en tussen het ijs op de Zuidpool zijn kortsmossen te vinden.
Het rood bekermos duldt geen hoge begroeiing in zijn buurt en zal dan ook verdwijnen, als hogere planten de groeiplaats koloniseren. Meestal tref je ze aan tussen rendiermos en andere echte mossen. Om deze foto te kunnen maken, moest ik dus plat op de buik. Degenen die mij persoonlijk kennen, weten dat m.n. het woord "plat" hierbij echt wel een opgave vormt. Echt eens wat aan doen ... Met mijn statief kan ik dan niet meer uit de voeten en het wordt dus uit de hand "schieten". Daarbij ook nog de compositie in de gaten houden. Ik maak met verschillende diafragma-openingen een kleine serie opnames en thuis zal het grotere scherm de scherprechter zijn. Er gaan dus meestal een aantal foto's de digitale prullenbak in. Dit is wel een groot voordeel ten opzichte van het fotograferen met een rolletje. De kosten zijn beperkt!
Foto gemaakt op: 23-08-2017
Afmeting: 5184x3456 pixels / 43,89x29,26 cm; 300 dpi
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus OMD EM1 II
Gebruikte lens: M.Zuiko 60mm f/2.8 Macro
Diafragma: 4
Focuslengte: 60 mm.
Sluitertijd: 1/62
ISO: 200
Statief: Uit de hand.