Fotoalbum » Planten » Krokus, krokussen, sp., bloemen, bloei, Elswout
Krokus, krokussen, sp., bloemen, bloei, Elswout
Corcus sp.
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Krokus, krokussen, sp., bloemen, bloei, Elswout
Wetenschappelijke naam: Crocus sp.
Bloembol van het jaar 2015! De krokus is de “bol”, die deze eer dit jaar ten deel valt. De term Bloembol van het jaar is wel wat vreemd gekozen, omdat de krokus tot de knolgewassen gerekend wordt. Er zijn ondergronds dus geen bollen, maar knollen aanwezig.
Een van de vroegst bloeiende gewasjes is de krokus. Een lentebode bij uitstek! Bijen zullen de bloemen van de krokus, die alleen geopend worden bij zonnig weer, dankbaar bezoeken om daar de eerste kostbare nectar uit te halen. Onder bewolkte omstandigheden zullen de bloemen echter gesloten blijven.
Oorspronkelijk komt de krokus helemaal niet voor in Nederland. In het wild komt dit knolgewas voor in gebieden rond het Middellandse Zeegebied en dan vooral in bergachtige streken. In het verleden werden de knolletjes naar ons land gebracht om daar de grote tuinen bij de landhuizen van rijke kooplieden in de lente op te sieren met hun vrolijke kleuren.
De krokus behoort tot de lissenfamilie en is eenzaadlobbig, net zoals bijvoorbeeld de grassen. Na ontkieming van het zaad zal er dan ook één grasachtig kiemblaadje boven de grond verschijnen. Vaak zie je de bloemen verschijnen in grasvelden, die dan in het vroege voorjaar fel gekleurd worden. De krokus kan zich in het gazon goed handhaven. Het is wel zaak er op te letten, dat tijdens het maaien om de krokussen heen gemaaid wordt. Pas na het bovengronds afsterven het loof kan ook het gras tussen de krokussen “gekortwiekt” worden. Eerder afmaaien van de groene krokusblaadjes leidt tot verzwakking van de knollen en de planten zullen uiteindelijk helemaal verdwijnen.
In de herfst wordt wel eens opgemerkt, dat de natuur van slag is. Mensen hebben dan bloeiende krokussen gezien. Dit is een heel normaal fenomeen, omdat er ook specifiek in de herfst bloeiende krokussen zijn. Meestal zie je dan alleen de bloemen en volgt het blad pas in het volgende voorjaar.
De safraankrokus (Crocus sativus) wil ik nog even apart noemen. Deze soort wordt veel gekweekt om daar de stampers van te oogsten. Na de oogst worden deze stampers gedroogd en vermalen en later verkocht als een best wel prijzige specerij: safraan.
Op het landgoed Elswout groeien en bloeien ook krokussen. Dit groepje was mij eerder op de ochtend al opgevallen, maar toen in gesloten toestand vanwege de sombere weersomstandigheden. Toen aan het einde van de ochtend de zon doorbrak, hebben wij deze groeiplaats nog maar eens opgezocht en stonden de bloemen te stralen in het zonlicht.
Het grote diafragma zorgt voor een fijne vervaging in de foto, waardoor een bijzondere sfeer is ontstaan. De oranje meeldraden en stamper steken sterk af tegen het lichte lila van de bloembladeren.
Foto gemaakt op: 07-03-2015
Afmeting: 4645x3484 pixels / 39,33x29,5 cm; 300 dpi
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E30
Gebruikte lens: Sigma 150mm/2.8 EX DG Macro APO HSM, FT
Diafragma: 2,8
Focuslengte: 150 mm.
Sluitertijd: 1/1000
ISO: 200
Statief: Uit de hand, steunend op de grond.