Fotoalbum » Planten » Cipreswolfsmelk, cypreswolfsmelk, bloemen, bloei, Amsterdamse Waterleiding Duinen
Cipreswolfsmelk, cypreswolfsmelk, bloemen, bloei, Amsterdamse Waterleiding Duinen
Euphorbia cyparissias
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Cipreswolfsmelk, cypreswolfsmelk, bloemen, bloei, Amsterdamse Waterleiding Duinen
Wetenschappelijke naam: Euphorbia cyparissias
De cipreswolfsmelk is in ons land vrij zeldzaam. De plant komt hier van nature voor, maar wordt ook wel als sierplant aangeplant. Er zijn zelfs cultuurvariëteiten van gekweekt. Het is een vaste plant, die zich vooral ook door middel van wortelstokken voortplant en zo hele grote vakken kan opvullen. Deze plant kan in geheel Europa aangetroffen worden, maar ook in West- Azië.
In het voorjaar komt de plant, na de winter ondergronds doorstaan te hebben, weer met zijn stengels bovengronds en komt het blauwgroenige blad weer in beeld. Aan dit blad dankt de cipreswolfsmelk dan ook meteen haar naam. Het lijkt namelijk alsof er op de groeiplaats allemaal kleine cipresjes zijn uitgeplant.
De plant bloeit in de maanden april en mei met geelgroene bloemen, maar er kunnen ook later nog bloemen gevormd worden. De uiteindelijke hoogte varieert tussen de 15 en 30 centimeter. De bodem moet aan de droge kant zijn, een losse structuur hebben en matig voedselrijk zijn. Door de eisen, die aan de groeiplaats gesteld worden, vind je de cipreswolfsmelk o.a. in de duinen, maar ook op dijken en in bermen.
De meeste wolfsmelkachtigen zijn giftig en het melksap kan dan ook huidirritatie veroorzaken. Grazende dieren zullen steevast netjes om de planten heen grazen. Het lijkt wel alsof zij een soort van zesde zintuig hebben ontwikkeld, als het gaat om eetbare en giftige planten. Het is bijvoorbeeld van koeien wel bekend, dat zij de bast van wilgen eten. Zij doen dit vooral, wanneer zij zich niet lekker voelen, vanwege de aanwezigheid van acetylsalicylzuur. Dit heeft een pijnstillende en ontstekingsremmende werking en wij maar naar de apotheek of drogisterij rennen!
In de Amsterdamse Waterleiding Duinen zijn een aantal plekken geschikt voor de cipreswolfsmelk en daar komen ze soms dan ook in behoorlijke aantallen voor. Dit keer ook maar weer eens geëxperimenteerd met de grote telelens. Het resultaat bevalt mij wel en het “smaakt”, wat mij betreft, dus naar meer
Foto gemaakt op: 01-05-2014
Afmeting: 3648x2736 pixels / 30,89x23,16 cm
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E3
Gebruikte lens: Sigma 50-500 mm., four-thirds
Diafragma: 6,3
Focuslengte: 449 mm.
Sluitertijd: 1/60
ISO: 200
Statief: Manfrotto tripod