Fotoalbum » Paddenstoelen » Zwavelzwam, op boomstam, Nationaal Park Zuid Kennemerland
Zwavelzwam, op boomstam, Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Laetiporus sulphureus
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Zwavelzwam, op boomstam, Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Wetenschappelijke naam: Laetiporus sulphureus
Waarschuwing:
Het juist determineren van paddenstoelen is soms een lastig karwei. De namen van paddenstoelen gebruikt op deze site geven geen garantie op de juistheid van de determinatie. Vergissingen zijn mogelijk en kunnen soms verstrekkende gevolgen hebben!!!
De zwavelzwam is een parasitaire zwam, die op veel soorten loofbomen kan leven. Uiteindelijk sterft de boom dan aan het beruchte bruinrot. Der stam wordt langzaam maar zeker uitgehold en een aangetaste boom kan dan schijnbaar zonder aanleiding bij veel wind zomaar omwaaien. Als de boom eenmaal is gestorven gaat de paddenstoel als saprofiet verder. De schimmel helpt dan bij het opruimen van afval wat hij in feite zelf heeft veroorzaakt. De vruchtlichamen, eigenlijk de paddenstoelen zelf, zijn niet elk jaar op dezelfde boom te zien. Dit wil niet zeggen, dat de schimmel onder de bast zijn vernietigende werk niet voortzet; de afbraak gaat gewoon door. Deze soort behoort tot de buisjeszwammen.
De paddenstoelen laten zich zien in de periode van mei tot in de herfst. In ons land komt de zwavelzwam algemeen voor. Het is ook door de kleur nog eens een opvallende verschijning. De iets donkerder gele bovenzijde van de hoed valt het eerst op. Als je de moeite neemt om de onderzijde te bekijken, zul je ontdekken, dat deze lichter geel van kleur is. Aan de stam van een boom kunnen hele plakkaten met deze paddenstoelen ontstaan..
Over de eetbaarheid van de zwavelzwam wordt verschillend gedacht. De iets zurige geur zou mensen kunnen tegenstaan, maar ook bepaalde stoffen in het vruchtvlees kunnen allergische reacties veroorzaken. Mijn standpunt hieromtrent is genoegzaam, bekend: Lekker laten hangen, in dit geval, zodat ook andere mensen van deze mooie paddenstoelen kunnen genieten. In de handel zijn voldoende soorten paddenstoelen te koop; er is bijna voor ieder wat wils.
Op heel veel plekken op onze aardbodem is de zwavelzwam aan te treffen. Het is dus een echte kosmopoliet; een echte aardbewoner.
Foto gemaakt op: 23-08-2012
Afmeting: 3024x4032 pixels / 25,6x34,14 cm; 300 dpi
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E30
Gebruikte lens: Sigma 150mm/2.8 EX DG Macro APO HSM, FT
Diafragma: 14
Focuslengte: 150 mm.
Sluitertijd: 0,8 s.
ISO: 320
Statief: Manfrotto tripod