Fotoalbum » Paddenstoelen » Porseleinzwam, porseleinzwammen, onderzijde hoeden, plaatjeszwam, Spanderswoud
Porseleinzwam, porseleinzwammen, onderzijde hoeden, plaatjeszwam, Spanderswoud
Oudemansiella mucida
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Porseleinzwam, porseleinzwammen, onderzijde hoeden, plaatjeszwam, Spanderswoud
Wetenschappelijke naam: Oudemansiella mucida
Ook bij de porseleinzwam is de naamgeving vrij duidelijk. De witte hoed, die ook meestal nog eens glimt doet echt denken aan teer porselein. Deze hoed is bedekt met een slijmlaag, die bij droog weer ook wel droog aanvoelt. Het glimmende effect maakt dat deze paddenstoelen tijdens het fotograferen last kunnen hebben van reflectie.
Het gaat hier om een plaatjeszwam waarbij er aan de steel ook een duidelijke ring of manchet te zien is.
De zwamvlok leeft bij voorkeur in beuken, die hun beste jaren al achter de rug hebben en wordt daarom ook verdacht parasitair genoemd. Dus levend van en vaak ook ten koste van een gastheer; in dit geval de beuk. Ook op eiken kan de porseleinzwam zich vestigen. Na de dood van de boom of het afvallen van takken wordt de paddenstoel saprofitisch en leeft dan verder van het dode hout en helpt zo een handje mee met de afbraak van het hout.
De porseleinzwam komt in ons land algemeen voor en is vaak te zien vanaf augustus tot soms wel in november. De hoeden zijn eetbaar, maar schijnen niet erg smakelijk te zijn. De zwamvlok of mycelium bevat een antibioticum; het mucidine. Dit kan worden ingezet om schimmels en huidziekten te bestrijden.
In het Spanderswoud stuitten wij op een dode beuk, die letterlijk bedekt was met porseleinzwammen. Dit maakte het mogelijk om ze vanuit alle hoeken en met verschillende effecten te fotograferen. Een ware “speeltuin” voor natuurfotografen.
Zoals op de foto al te zien is, groeien de paddenstoelen vaak vanuit één punt.
Ik zal even de constructie van de foto uitleggen: Onderaan een vrij brede tak ontsproot deze bundel porseleinzwammen. De hoeden zullen altijd omhoog gericht willen groeien, zodat de sporen die tussen de plaatjes uit vallen direct naar beneden vallen en door de wind meegevoerd kunnen worden naar een volgend “slachtoffer”. Door de breedte van de betreffende tak konden de hoeden niets anders dan tegen de onderzijde van de tak aanschurken. Het maakte het voor mij mogelijk om de fraaie plaatjes in beeld te kunnen brengen. Als echte natuurliefhebber vind ik dit een onnoemelijk fraaie aanblik.
Foto gemaakt op: 05-10-2013
Afmeting: 3900x2925 pixels / 33,02x24,77 cm; 300 dpi
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E30
Gebruikte lens: Sigma 150mm/2.8 EX DG Macro APO HSM, FT
Diafragma: 8
Focuslengte: 150 mm.
Sluitertijd: 1/5 s.
ISO: 200
Statief: Manfrotto tripod