Fotoalbum » Paddenstoelen » Mycena's, op dood hout, Speulderbos
Mycena's, op dood hout, Speulderbos
Mycena
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Mycena's, op dood hout, Speulderbos
Wetenschappelijke naam: Mycena
De mycenafamilie omvat een groot aantal soorten. Deze zijn onderling soms moeilijk uit elkaar te houden; het is echt voer voor mycologen (schimmel- of paddenstoelendeskundigen). Een aantal soorten zijn goed te onderscheiden en voor andere is de microscoop een onmisbaar instrument om die juist te determineren.
Van deze paddenstoelen moet ik op dit moment de correcte, Nederlandse naam schuldig blijven. Dat doet natuurlijk niets af aan de foto waarop ze te zien zijn.
Het Speulderbos wordt gevormd door een oud deel met bos, maar ook door percelen met productiebossen. Naast bossen vind je in dit deel van de Veluwe ook: heidevelden, kleine stuifzandgebieden, grafheuvels en het Solse Gat; een diepe leemkuil, waarin een drassig terrein is ontstaan.
Het gebied, dat ontstaan is in de ijstijd, staat ook bekend om de dansende bomen. Hiermee worden bomen met grillige stammen bedoeld. Door hun kronkelende groei lijkt het net of de bomen voortdurend in beweging zijn. Al rondwandelend waan je je voor heel even in een soort van oerbos. Het bos mag haar gang gaan. Dood hout wordt absoluut niet verwijderd, hetgeen tot gevolg heeft dat er ook een grote verscheidenheid aan dierlijk en plantaardig leven aanwezig is. Schimmels vinden in al het dode hout een goede voedingsbodem, waardoor je hier bijna letterlijk “struikelt” over de paddenstoelen.
De mycena's op deze foto groeiden op een dode tak, die in de strooisellaag lag. De strooisellaag bestaat uit het afval wat in een bos geproduceerd wordt. Door allerlei organismen wordt dit omgezet in het waardevolle humus; een natuurlijke bodemverbeteraar. De voedingsbodem voor planten en bomen.
Door gebruik te maken van een groter diafragma kon ik een beperkte scherptediepte gebruiken. Het handmatig scherpstellen geeft je dan de mogelijkheid om zelf te bepalen welk deel je scherp wilt hebben. Je bent zo ook in staat om “door” een andere paddenstoel heen te fotograferen. Op deze manier kan er een heel dromerige foto gemaakt worden.
Foto gemaakt op: 19-10-2013
Afmeting: 4032x3024 pixels / 34,14x25,6 cm; 300 dpi
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E30
Gebruikte lens: Sigma 150mm/2.8 EX DG Macro APO HSM, FT
Diafragma: 3,5
Focuslengte: 150 mm.
Sluitertijd: 1/15 s.
ISO: 200
Statief: Manfrotto tripod