Fotoalbum » Paddenstoelen » Judasoor, op dode vlier, Zwanenwater
Judasoor, op dode vlier, Zwanenwater
Auricularia auricula-judae
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Judasoor, op dode vlier, Zwanenwater
Wetenschappelijke naam: Auricularia auricula-judae
De judasoor is een heel herkenbare paddenstoel. Dit komt door zijn uiterlijk, maar ook doordat deze paddenstoel meestal voorkomt op de vlier. Soms kun je hem ook aantreffen op een andere loofboom, maar ik heb dat persoonlijk nog nooit waargenomen. Het kan mij natuurlijk ook niet opgevallen zijn, omdat ik ze daar gewoonweg niet op zoek. De vlier (Sambucus niger) is toch wel de gastboom bij uitstek. Het kan dan gaan om zowel dode als levende exemplaren van deze boom. Dit maakt ook, dat de judasoor dus parasiet en ook saprofiet kan zijn. Eerst helpen bij het doden van de boom en vervolgens helpen bij het opruimen; zo “hard” kan de natuur zijn.
De naam dankt de judasoor aan het verhaal dat Judas Iskariot, degene die Jezus aan de Romeinen verraden heeft, zich na zijn daad verhangen heeft aan een vlier. Maar ook aan zijn habitus; de zondagse naam voor: verschijningsvorm. De paddenstoel heeft een vorm die doet denken aan de oorschelp. Ook de structuur heeft wel iets weg van het kraakbeen waaruit de oorschelp is opgebouwd.
Judasoren krimpen bij droogte en worden dan vaak zwart en klein. Zij maken dan een verfrommelde indruk. Bij vochtig weer herstellen de paddenstoelen zich dan weer en krijgen hun vorm en hun bruin en roze kleur weer terug. Zij zijn het hele jaar rond te zien en dus op zowel levende, als dode bomen.
Het is een eetbare paddenstoel; mits vers lijkt mij zo! Oudere exemplaren schijnen nogal taai te kunnen zijn. De judasoren worden vooral gebruikt in de oosterse keuken. Ik heb ze voor het eerst gegeten in een wokrestaurant. Voor de smaak hoef je het, wat mij betreft, niet te doen. Dat kan natuurlijk geheel aan mij liggen, want smaken verschillen nu eenmaal. Er zullen andere mensen zijn, die deze paddenstoelen misschien wel lekker vinden.
Op het moment van maken van deze foto was het inderdaad vochtig in het Zwanenwater. Een deel van de wandelroute stond onder water, dus lang leve waterdichte schoeisel. Hierdoor was de paddenstoel op zijn mooist. De dode tak is ook erg mooi van kleur en de groene algen zorgen ook voor een fijn kleuraccent. Zonder de twee zeer jonge judasoortjes was het beeld van deze foto niet zo sprekend geweest. Zij maken de foto af!
Foto gemaakt op: 04-01-2013
Afmeting: 3356x2237 pixels / 28,41x18,94 cm; 300 dpi
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E3
Gebruikte lens: Zuiko Digital ED 70-300mm 1:4.0-5.6
Diafragma: 11
Focuslengte: 202 mm.
Sluitertijd: 0,5 s.
ISO: 200
Statief: Manfrotto tripod