Fotoalbum » Landschap » Zonlicht, in het Speulderbos
Zonlicht, in het Speulderbos
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Zonlicht, in het Speulderbos
Om maar even een open deur in te trappen: Voor fotograferen heb je licht nodig! Maar de gradatie van het licht kan natuurlijk heel erg verschillen. Ik heb ook al verschrikkelijk mooie nachtfotografie gezien. Dan nog; er moet, al is het maar een klein glimpje, licht zijn. Zonder licht is en blijft een foto zwart.
De hoeveelheid licht is van veel factoren afhankelijk. In de eerste plaats hebben de weersomstandigheden een grote vinger in de pap, als het gaat om het beschikbare licht. Daarnaast heeft ook de omgeving waarin gefotografeerd wordt invloed op de lichtomstandigheden. Een gebied, zoals het Speulderbos, kent een aantal terreintypen. Open gebieden, zoals heidevelden en zandverstuivingen worden afgewisseld met bossen. Er zijn ook verschillende typen bos. Zo kennen wij in ons land het loofbos, waarin alleen loofbomen groeien. In het verleden werden op stuifzandgronden veel naaldbomen aangeplant om het zand vast te leggen. Hierdoor zijn onze naaldbossen ontstaan. In het gemengde bos leven zowel loof- als naaldbomen naast en door elkaar.
Omdat in het Speulderbos ook nog aan houtproductie wordt gedaan, komen hier verschillende bostypen in hetzelfde gebied voor. Zo zijn er percelen aangeplant met o.a.: grove dennen (Pinus sylvestris), Amerikaanse eiken (Quercus rubra) en ook douglassparren ((Pseudotsuga menziesii). Vooral de naaldhoutbossen zijn donker, maar ook loofbossen waarin bomen met grote boomkronen voorkomen kunnen een groot deel van het jaar behoorlijk donker zijn; beukenbossen staan hierom ook wel bekend. In zulke bossen is maar weinig ondergroei aanwezig simpelweg door gebrek aan licht. Bossen waarin een gemengde aanplant van loofhout voorkomt, zijn in het algemeen veel lichter. Deze kunnen aangeplant of op een geheel natuurlijke wijze, door spontane verjonging, ontstaan zijn.
Het wandelpad leidde ons vandaag langs deze plek waar het zonlicht nog in meer of mindere mate vrij spel had tussen de bomen. Hierdoor zijn verschillende lichtomstandigheden mogelijk. Zon en schaduw wisselen elkaar af en elk moment van de dag wordt er weer een ander deel van de bosbodem belicht. Het schouwspel wat zich voor ons ontvouwde “schreeuwde” gewoon om het maken van foto's. Voor de juiste belichting draait het op zo'n moment om plussen en/of minnen in de stops van de belichting. Er komen namelijk gemakkelijk onder- of overbelichte delen in de gemaakte foto voor. In de nabewerking kan soms nog wel een klein beetje bijgestuurd worden. Sterk overbelichte delen, ook wel uitgebeten wit genoemd, zijn niet meer te herstellen. Alle details zijn hieruit verdwenen. Correct belichten is juist bij het maken van foto's onder wisselende lichtomstandigheden wel heel belangrijk. Een handig hulpmiddel hierbij is natuurlijk het histogram op de camera.
Foto gemaakt op: 19-10-2013
Afmeting: 3454x2591 pixels / 29,24x21,94 cm
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E3
Gebruikte lens: Zuiko Digital ED 70-300 mm 1:4.0-5.6
Diafragma: 18
Focuslengte: 78 mm.
Sluitertijd: 1,3 s
ISO: 200
Statief: Manfrotto tripod