Fotoalbum » Landschap » Moskussens, mossen, op bosbodem, landgoed Hilverbeek, 's Graveland
Moskussens, mossen, op bosbodem, landgoed Hilverbeek, 's Graveland
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Moskussens, op bosbodem, landgoed Hilverbeek, 's Graveland
Na een veel belovende zonsopkomst, tijdens de rit naar 's-Graveland een prachtige oranje bol aan de horizon, was het de rest van de dag treurig gesteld met de hoeveelheid licht. De lucht trok dicht met wolken en de zon hebben wij niet meer gezien. Bovendien was het ook weer redelijk fris en het had 's nachts weer gevroren.
Vandaag hebben wij voor het eerst een aantal buitenplaatsen van Natuurmonumenten bezocht in 's-Graveland. De eerste indruk was te gecultiveerd, maar je mag nooit op je eerste indruk afgaan en dat werd gedurende de ochtend wel duidelijk. Er ontvouwden zich een aantal verrassende doorkijkjes, die zeker uitnodigden tot een volgend bezoek onder betere lichtomstandigheden en het frisse ontluikende groen aan de bomen. Ook de herfst lijkt een goed jaargetijde om hier eens rond te kijken naar paddenstoelen.
De winter is wel het jaargetijde waarin de mossen op de bodem veel meer op kunnen vallen. Een aantal soorten tooit zich al met sporenkapsels om op die manier zorg te kunnen dragen voor nageslacht. Ook de groei van de mossen komt nu al op gang en ook dat kan mooie plaatjes opleveren.
Op de buitenplaats Hilverbeek zijn ook de nodige waterpartijen te vinden, die deel uitmaken van het landschap. Bovenop het talud van zo'n waterloop groeiden de mossen op deze foto. Ik wilde het water en het landschap per se een rol laten spelen in deze compositie. Een lage positie van de camera was dus een pure noodzaak om de moskussentjes in beeld te kunnen brengen. Op deze manier kon ook de achtergrond meespelen in de opname. De foto lijkt te zijn opgebouwd uit verschillende lagen. Het mos en bruine blad in de voorgrond, vervolgens het water bedekt met een dun ijslaagje, dan weer dor blad op het talud aan de overzijde en tot slot maakt het bos in de achtergrond het geheel af. De lijnen die zo ontstaan tonen een duidelijke perspectiefwerking naar rechts. Ook de gedeeltelijk bloot liggende wortel tussen de moskussens lijkt dit lijnenspel te volgen. Een opvallend en volgens mij ook beeldbepalend detail wordt gevormd door de scheve, over het water hellende bomen. Er wordt de suggestie gewekt van wederzijds ondersteunen, maar dat is in het geheel niet waar. De bomen staan los van elkaar en hebben alle ruimte om zich heen.
Op de donkere moskussen zijn de sporenkapsels te onderscheiden. Het strooisel op de bosbodem maakt de afbeelding compleet. Dit “afval” komt na vertering weer beschikbaar als voeding voor de aanwezige planten en dus ook de bomen.
Foto gemaakt op: 23-02-2013
Afmeting: 4032x3024 pixels / 34,14x25,6 cm; 300 dpi
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E30
Gebruikte lens: Zuiko 14-45 mm., four-thirds
Diafragma: 20
Focuslengte: 30 mm.
Sluitertijd: 1 s.
ISO: 100
Statief: Manfrotto tripod