Fotoalbum » Landschap » Donkere wolken boven het Doornvlak, Noordhollands Duinreservaat
Donkere wolken boven het Doornvlak, Noordhollands Duinreservaat
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Donkere wolken boven het Doornvlak, Noordhollands Duinreservaat
Het Doornvlak is een duingebied wat ligt tussen Bakkum en Egmond. Tussen eind september 2003 en eind december 2003 hebben hier een aantal ingrijpende beheersmaatregelen plaatsgevonden. Een deel van het terrein is vroeger gebruikt voor de zogenaamde duinakkertjes. Mensen verbouwden hier groenten en vooral ook aardappelen en rogge. Deze landjes werden bemest om een hogere opbrengst te bewerkstelligen. Doordat het verbouwen van gewassen op dergelijke landjes niet meer rendabel bleek te zijn, werden zij teruggegeven aan de natuur. Door de in de bodem aanwezige voedingsstoffen verruigten deze akkertjes. In het Doornvlak zijn grote delen afgegraven om de voedselrijke toplaag te verwijderen. Ook werden op deze manier diepere delen gecreëerd waar het grondwater aan de oppervlakte komt. Bosjes werden verwijderd en ook het nodige naaldhout moest verdwijnen. Het resultaat is een open vlakte met kleine waterpartijen. Veel vogels, waaronder kieviten (Vanellus Vanellus) en de kleine plevier (Charadrius dubius), brengen hier jaarlijks hun jongen groot.
Grote grazers, zoals: Schotse hooglanders (Bos taurus) en Exmoor pony's (Equus caballus) worden ingezet om de vegetatie kort dus open te houden. Zij zijn dan ook veelvuldig vanuit de observatiehut te bezichtigen.
Deze hut staat erg hoog. Op zich wel logisch vanwege het fluctuerende waterpeil, maar voor een natuurfotograaf vormt deze hoge ligging toch wel een uitdaging bij het maken van foto's van vogels en andere dieren. Een laag standpunt is hier niet echt mogelijk.
Ik heb al eens horen zeggen: “In het Doornvlak, daar zit niet zo veel!” Op mijn beurt zeg ik dan maar: “Je kunt het echt wel treffen.” Ik heb er in ieder geval meerdere interessante waarnemingen kunnen doen en ook op de geheugenkaart kunnen vastleggen. Twee jaren geleden is er zelfs een griel (Burhinus oedicnemus) waargenomen; noem dat maar niets.
De zomer van 2012 wil tot nu toe maar niet uit de verf komen, hoewel het toch wel een kleurrijk geheel op kan leveren. Vanuit de observatiehut was dit vanochtend mijn uitzicht: dreigende wolken! Er is later ook wel wat regen uit gevallen, maar geen grote hoeveelheden. Op deze foto is de blik naar het westen gericht en in het oosten scheen de zon dit leverde mooie contrasten op en ook de kleuren spatten daardoor van het scherm. Je hebt goed zicht op het duingrasland van het Doornvlak en de bomen aan de rand van het gebied langs de van Oldenborghweg.
Ik kom hier nog regelmatig om even te kijken of er nog iets bijzonders te zien is. Ik zou de mogelijke verrassingen voor geen goud willen missen; al was het alleen maar voor zo'n uitzicht. En de keren, dat ik de fietstocht voor “niets” maak …., ach ik ben toch even lekker in beweging. Voor niets is het dus eigenlijk nooit!
Foto gemaakt op: 21-07-2012
Afmeting: 3557x2668 pixels / 30,12x22,59 cm
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E3
Gebruikte lens: Sigma 50-500 mm., four-thirds
Diafragma: 18
Focuslengte: 50 mm.
Sluitertijd: 1/60
ISO: 200
Statief: Manfrotto tripod