Fotoalbum » Bomen » Linde, knoppen, winterknoppen, aan tak, Landgoed Elswout
Linde, knoppen, winterknoppen, aan tak, Landgoed Elswout
Tilia vulgaris
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Linde, knoppen, winterknoppen, aan tak, Landgoed Elswout
Wetenschappelijke naam: Tilia vulgaris
Linden zijn bomen die voorkomen op het noordelijk halfrond van onze aardbol. Zowel in Azië, Noord-Amerika als Europa kun je deze boomsoort tegenkomen. Het is door onderlinge kruising vaak wel moeilijk om te bepalen welke soort je voor je neus hebt. De linde kan uitgroeien tot één van de grootste loofbomen met een hoogte van 15 tot 30 meter is het een kanjer van een boom. Ook qua leeftijd kan de linde tot de verbeelding spreken. Linden kunnen een hoge ouderdom bereiken en op veel plekken in ons land zijn oude lindebomen dan ook beeldbepalende elementen in een dorp of stad. Soms worden zulke bomen met kunst-en-vliegwerk bij elkaar gehouden en naar mijn mening ook geheel terecht.
De bloeitijd van de boom is in juni en omdat er veel nectar in de bloemen aanwezig is, worden deze dan ook druk bezocht door hommels en bijen. De vruchten die ontstaan na de bevruchting zijn voorzien van een soort vleugeltje waardoor het zaad er langer over doet om de bodem te bereiken. De wind kan het zaad dan meevoeren, zodat het niet onder de takken van zijn moeder hoeft te ontkiemen waar de groeiomstandigheden natuurlijk verre van ideaal zijn.
De rode winterknoppen zijn wel een extra kenmerk om de linde in de winter te kunnen herkennen. Er zijn, om het gemakkelijk te maken, ook soorten linden die groene knopen hebben Ook is de hoeveelheid wortelopslag rondom de stam heel kenmerkend voor de linde. Deze opslag wordt vaak weggeknipt of gesnoeid, maar blijft toch iedere keer opnieuw terugkomen of doorgroeien. De bladvorm is hartvormig en het blad is vaak zacht.
Veel linden zijn gastheer van de lindebladluis, die in groten getale op het blad kunnen voorkomen. Geparkeerde auto's onder zulke bomen komen onder de uitwerpselen van deze bladluizen te zitten en dit kleverige goedje is er maar met zeer veel moeite af te wassen.
De linde wordt vaak aangeplant als herdenkingsboom en ook dat geeft zo'n boom natuurlijk een aparte status op een bepaalde plek. Ten tijde van de Kelten en Germanen werden linden als heilige bomen beschouwd. Vele plechtigheden hebben dan ook plaatsgevonden onder eerbiedwaardige lindebomen.
Ook kun je ze vaak als leibomen toegepast zien. Deze vorm van de linde wordt dan heel toepasselijk leilinde genoemd. In het verleden deed dit vooral dienst als een natuurlijk zonnescherm bij boerderijen en andere gebouwen.
Voor deze foto heb ik dankzij de wind nogal wat pogingen moeten doen. De tak bleef maar alle kanten uit bewegen. Het licht werkte op dit moment ook niet echt mee. Dat heeft er echter wel voor gezorgd, dat de glimmende knoppen niet teveel licht reflecteerden en zodoende overbelicht zouden kunnen raken.
Foto gemaakt op: 02-03-2013
Afmeting: 3861x2896 pixels / 32,69x24,52 cm; 300 dpi
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E30
Gebruikte lens: Sigma 150mm/2.8 EX DG Macro APO HSM, FT
Diafragma: 5
Focuslengte: 150 mm.
Sluitertijd: 1/30
ISO: 320
Statief: Manfrotto tripod