Fotoalbum » Bomen » Gele kornoelje, bloemen, bloei, Noordhollands Duinreservaat Castricum
Gele kornoelje, bloemen, bloei, Noordhollands Duinreservaat Castricum
Cornus mas
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Gele kornoelje, bloemen, bloei, Noordhollands Duinreservaat Castricum
Wetenschappelijke naam: Cornus mas
De gele kornoelje is een 2 tot 6 meter hoge boom. Sommigen zullen deze boom tot de struiken rekenen. Vanzelfsprekend behoort deze kleine boom tot de kornoeljefamilie.
De boom wordt uiteindelijk getooid met rode bessen. Dit dan pas na rijping en deze bessen zijn letterlijk vitamine C- bommetjes. Sommige mensen zullen vinden, dat de bessen wrang smaken en anderen zullen van mening zijn, dat de bessen fris zurig zijn. Hun smaak was al in de Griekse Oudheid bekend.
De gele kornoelje is winterhard tot – 35 graden Celsius. Deze boom houdt van een kalkrijke bodem en is afkomstig uit Midden- en Zuid-Oost Europa en klein Azië.
Deze boom wordt in ons land soms nog wel aangeplant. Ook in het wild is de gele kornoelje tegen te komen; zo ook in de duinen bij Castricum.
Ik zocht vandaag naar de compositie en wilde graag gebruik maken van het door de bloemen heen fotograferen. Hierdoor ontstaat vaak een fraaie vervaging. Het gebruikte diafragma bepaalt uiteindelijk het het resultaat. Lastig om het juiste tafereel te vinden tussen alle bloemen en bloemknoppen. Hierbij speelt, mede dankzij de gele kleur, het licht wel een hoofdrol. De gele bloemen zijn moeilijk te belichten. Bij veel licht ligt overbelichting op de loer. Het kan een foto maken of breken. Na enig zoekwerk tussen alle bloemen vond ik deze toef met gele bloemetjes. In de voorgrond kon ik gebruik maken van andere bloemen. Het scherpstellen dient in zo'n geval; wel met de hand te gebeuren, want de autofocus stelt anders geheid zeker in op de bloemen in de voorgrond.
De wind maakt zo'n onderneming tot een halszaak; teveel beweging doet het effect in de foto teniet. Daarnaast is het gebruikte diafragma bepalend voor een geslaagde foto. Te groot en de scherpte valt vaak niet goed en een te klein diafragma veroorzaakt verstoring in de achtergrond. Over deze foto ben ik zelf erg tevreden. Alle belangrijke componenten spelen fijn mee in de plaat. Ik kan alleen maar hopen, dat jullie, als kijkers naar deze foto, dezelfde mening zijn toegedaan.
Foto gemaakt op: 26-02-2014
Afmeting: 3232x3024 pixels / 27,36x18,25 cm
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E30
Gebruikte lens: Sigma 150mm/2.8 EX DG Macro APO HSM, FT
Diafragma: 9
Focuslengte: 150 mm.
Sluitertijd: 1/50 s.