Fotoalbum » Bomen » Beuk, bruin blad, met rijp, Woestduin
Beuk, bruin blad, met rijp, Woestduin
Fagus sylvatica
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Beuk, bruin blad, met rijp, Woestduin
Wetenschappelijke naam: Fagus sylvatica
Er in de winter vroeg op uit trekken en bij het krieken van de dag in een natuurgebied zijn, kan hele verrassende foto's opleveren. Zeker als het vorstig weer is en de wind helemaal is weggevallen. Vandaag weer zo'n moment beleefd en van alle fotomomenten genoten.
Menige beuk houdt veel van het bruine blad gedurende de winter vast en daarom worden beuken dan ook vaak als haagplanten gebruikt. Daarnaast zijn er in deze tijd van het jaar natuurlijk de winterknoppen te zien en ook veel napjes, waarin de beukennootjes in de voorgaande herfst verstopt zaten, zitten nog vast aan de takken. Voor de echt nauwkeurige kijker zijn de bladlittekens, waar de stelen van al eerder afgevallen bladeren aan de tak vastgezeten hebben, ook nog waar te nemen. Veel te zien dus aan zo´n beuk.
Hoewel de zon nog echt op moest komen en een vlammende verkleuring van de lucht in het oosten veel fraais verraadde, zijn wij op zoek gegaan naar onderwerpen voor de lens.
Bij een nog jonge beuk was dit blad voor mij de blikvanger. De intense kleur van het blad zelf, het randje met rijp en de blauwe kleur van de achtergrond met daarin de herhaling van andere bruine bladeren vormden een fotogeniek geheel. De blauwe kleur wordt veroorzaakt door het zogenaamde blauwe uurtje; de korte tijd voor de echte zonsopkomst en vlak na de zonsondergang. De nerven in het blad zijn aan de onderkant van het blad duidelijker te zien; zeker als die ook nog eens wit verkleurd zijn door ijsafzetting.
Een dergelijke foto is alleen te maken onder windstille omstandigheden, omdat door de lange sluitertijden iedere beweging voor onscherpte in het beeld zorgt.
Ik heb een aantal foto's gemaakt met steeds wisselende diafragma-openingen en uiteindelijk thuis de selectie bepaald. Het blad moest loskomen van de achtergrond en voorwerpen achter het blad moesten herkenbaar zijn, maar zeker niet scherp. Het vermoeden van: “Er is nog meer van dat moois te zien”, wilde ik wel in deze foto overbrengen. Het glorende licht door de bomen in de verte maakte het mogelijk om een bokeh in de opname te creëren.
Zo wordt iets wat feitelijk afgedankt is door de natuur, als in een soort kringloopcentrum, door een natuurfotograaf “hergebruikt” en zelfs vereeuwigd. Hoe duurzaam is dit blad dan uiteindelijk?
Foto gemaakt op: 22-02-2015
Afmeting: 3780x5040 pixels / 32x42,67 cm
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E30
Gebruikte lens: Sigma 150mm/2.8 EX DG Macro APO HSM, FT
Diafragma: 10
Focuslengte: 150 mm.
Sluitertijd: 2 s.