Fotoalbum » Vogels » Steenloper, in winterkleed, Strand bij De Kerf, Schoorl
Steenloper, in winterkleed, Strand bij De Kerf, Schoorl
Arenaria interpres
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Steenloper, in winterkleed, Strand bij De Kerf, Schoorl
Wetenschappelijke naam: Arenaria interpres
Wat een koddige kustvogel met een beetje vreemde lichaamsbouw; de steenloper.
Het is een vogel van rotsige kusten, waar zij tussen de keien hun voedsel bij elkaar scharrelen. Ons land met haar zandstranden lijkt nu niet bij uitstek de place-to-be voor de steenloper. Niets is minder waar, doordat wij voor onze kustverdediging gebruik maken van strekdammen en pieren. Deze zijn rijkelijk voorzien van beton- en of basaltblokken, die gewillig dienst doen als surrogaat rotskusten. Zelf in de vissershavens zijn de steenlopers regelmatig geziene gasten. Zij proberen hier op eenvoudige wijze aan hun kostje te komen en geef ze eens ongelijk.
Voor het bereiken van hun voedsel, wat bestaat uit: schaaldieren, kleine krabbetjes en insecten, zoeken de vogels druk tussen en onder stenen. Zij zijn zelfs in staat om niet al te grote stenen om te keren om te kijken of daar iets eetbaars onder te vinden is. De steenloper kent eigenlijk geen dag-nachtritme maar een eb- en vloedritme. Tijdens laag water wordt er druk gefoerageerd om vervolgens bij hoog water te rusten.
De steenloper is een echte globetrotter en mag gerust een “wereldburger” genoemd worden. De broedgebieden bevinden zich in Scandinavië, maar ook op IJsland en Groenland. De Scandinavische broedvogels overwinteren meestal in West- en Zuid-Afrika. De op IJsland en Groenland broedende vogels over winteren vaak bij ons in West-Europa. Maar er broeden ook steenlopers in Alaska en Canada. Deze wijken voor de overwintering uit naar de Golf van Mexico. De Oost-Canadezen kunnen in de winter ook hier waargenomen worden. Een kleine groep steenlopers overzomert ook in ons land, zodat er jaarrond een kans bestaat om steenlopers te zien. De meesten zijn echter doortrekkers en wintergasten. Een enkele keer kan het komen tot een broedgeval.
Ik heb deze morgen genoten van twee steenlopers, die actief waren bij de palen op het strand bij De Kerf bij Schoorl. Een van de twee was overduidelijk geringd: een metalen pootring en kleine gele kunststof ring en een grotere, gele “vlag” waarop met zwarte letters de aanduiding ELK te lezen viel. Ook hier heb ik een duidelijke foto van kunnen maken, maar op deze foto valt het geheel aan “sieraden” iets minder op. De andere vogel van het tweetal was ongeringd. Ook deze mocht ik gelukkig vastleggen. Zij deden zich tegoed aan de inhoud van mosselschelpen, die aan de palen verankerd zaten en nu bij eb drooggevallen waren. Ook het vangen van andere kleine diertjes was te zien.
Op mijn knieën in het natte zand ben ik op wat grotere afstand begonnen met fotograferen. Langzaam maar zeker ben ik al voortbewegend op mijn knieën dichterbij gekropen. De vogels accepteerden mijn aanwezigheid, zolang ik mijn plaats maar wist en voor hen knielde. Heerlijk als je modellen zo willen meewerken. Het maakt je overigens wel wat nederig, maar dat heb ik graag voor zulke wereldreizigers over.
Foto gemaakt op: 21-02-2013
Afmeting: 3648x2432 pixels / 30,89x20,59 cm
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E3
Gebruikte lens: Sigma 50-500 mm., four-thirds
Diafragma: 8
Focuslengte: 449 mm.
Sluitertijd: 1/640
ISO: 200
Statief: Manfrotto tripod