Fotoalbum » Vogels » Grutto, op pol zuring, in de Castricummerpolder
Grutto, op pol zuring, in de Castricummerpolder
Limosa limosa
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Grutto, op pol zuring, in de Castricummerpolder
Wetenschappelijke naam: Limosa limosa
Levende dieren; ze stellen je altijd weer voor verrassingen. Het is op dit moment topdrukte voor de grutto's. De meeste paartjes hebben jongen rondlopen en tegelijkertijd is het het maaien ook alweer in volle omvang begonnen. Voor boeren is dit ook vaak een dilemma. Bedrijfsvoering is belangrijk en daarnaast zijn vele veetelers zich ook bewust van hun verantwoordelijkheid ten opzichte van de natuurlijke rijkommen die het land ons, in collectieve zin, biedt.
Een deel van de Castricummerpolder wordt speciaal beheerd om aan de wensen van de weidevogels tegemoet te komen. De aantallen van de aanwezige vogels laat zien, dat deze manier van beheren effect sorteert. De grutto's zijn hier nog volop te zien en daarnaast is het een gebied waar vele andere weidevogels hun kroost kunnen grootbrengen.
De jonge grutto's lopen weer rond en ondanks het koude voorjaar zijn er gelukkig weer gruttolegsels uitgebroed. De jonge vogels lopen in hun gebied om hun kostje bij elkaar te scharrelen. De oudervogels hebben het druk met waarschuwen van hun jongen voor mogelijk naderende vijanden en daar rekenen zij ons als mensen ook toe. Na het horen van de alarmkreten van hun ouders, “drukken” de jonge vogels zich tussen het gras. Hoge uitkijkposten zijn voor de ouders erg belangrijk; zij hebben zo overzicht over het landschap. De foto's van grutto's op een paal komen dan ook niet zomaar uit de lucht vallen.
Vandaag maakte deze grutto gebruik van een forse pol zuring in de weide om deze als uitzichtpunt te kunnen gebruiken. De bladeren van de plant bogen wel door, maar konden het gewicht van de grutto verder met enig gemak toch wel dragen. De zuring komt nu duidelijk in bloei, wat rood verkleurende weilanden tot gevolg heeft. Deze uitzichtpositie geeft de oudervogel wel de mogelijkheid om de omgeving te kunnen overzien.
Ook de aanwezige kieviten (Vanellus vanellus) in het gebied staan bekend om hun waakzaamheid. Vaak gaan deze weidevogels als eerste op de wieken om indringers te verjagen. Zij gebruiken echter zelden hoge uitkijkposten om de omgeving in de gaten te houden. Andere weidevogels spannen daarna samen om de vijanden uit het gebied te verjagen. Hierbij worden schijnaanvallen zeker niet geschuwd.
Na het grootbrengen van de kuikens keert de rust helaas weer snel terug. Grutto's bereiden zich als snel voor op hun vertrek naar Afrika. Hierbij worden Spanje en vooral ook Portugal als tussenstop gebruikt. Hierna moet er non-stop gevlogen worden om de Sahara en ook de Sahelzone over te steken. Na deze uitputtende tocht wachten in het midden van West-Afrika een nieuwe voedselbronnen, waar zij op krachten kunnen komen voor hun terugtocht naar ons koude kikkerlandje. Vanaf eind februari, als het weer het toelaat, kunnen wij dan weer genieten van de roep van “onze” grutto's.
Foto gemaakt op: 27-05-2013
Afmeting: 3648x2736 pixels / 30,89x23,16 cm
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E3
Gebruikte lens: Sigma 50-500 mm., four-thirds
Diafragma: 7,1
Focuslengte: 449mm.
Sluitertijd: 1/100
ISO: 100
Statief: Manfrotto tripod