Fotoalbum » Vogels » Blauwe reiger, de veren opschuddend, Spaarnwoude
Blauwe reiger, de veren opschuddend, Spaarnwoude
Ardea cinerea
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Blauwe reiger, de veren opschuddend, Spaarnwoude
Wetenschappelijke naam: Ardea cinerea
Soigneren; het behoort tot de dagelijkse bezigheden van veel dieren. Laten we wel wezen, sommige mensen kunnen er ook wat van. Voor vogels is het een eerste levensbehoefte; het verenpak moet in prima conditie zijn. Het beschermt de vogel en het vliegen hangt af van een optimaal “kleed”. Het is dus niet verwonderlijk, dat er veel tijd besteed wordt aan het tutten.
De reiger op deze foto stond vlak langs de weg aan de overkant van een sloot. Half verscholen achter de fiets kon ik in eerste instantie een paar foto's maken en later mocht ik ook in alle openheid platen schieten. De vogel stond eerst wat verveeld voor zich uit te staren. Later werden de de veren herschikt en uiteindelijk moest het hele pak opgeschud worden om alles weer op de daarvoor bestemde plek te krijgen.
Ik kan wel genieten van zulke beelden. Het onderwerp van je foto in normale doen en niet angstig door een op hem of haar gerichte “toeter”. Een vrouwtje van de wilde eend (Anas platyrhynchos) sloeg het geheel een tijdje gade en dat dan wel op enige gepaste afstand. Als er nog pulletjes waren geweest, zou de reiger niet in haar buurt geduld zijn. In onze omgeving is de term pulletjes een gebruikelijke voor de kuikens van veel vogels. Het blijkt dat in veel andere regio's deze benaming niet vaak gebruikt wordt.
Veel mensen hebben “moeite” met de blauwe reigers. Het zijn namelijk geduchte rovers, hoewel zij niet tot de roofvogels behoren. Vissen, kikkers, hagedissen, muizen, mollen, ratten, insecten en dus ook jonge vogels, alles verdwijnt in de maag van een blauwe reiger. Het gaat met huid en haar naar binnen. Dit heeft tot gevolg, dat een blauwe reiger ook braakballen produceert. Haren, veren en botten zijn namelijk onverteerbaar in de maag van veel roofdieren, ook bij de reigers, en moeten er langs dezelfde waardoor de prooi naar binnen is gegaan weer uitgewerkt worden. Beelden van reigers, die een pas gemaaid weiland afstruinen op zoek naar de pullen van de weidevogels helpen niet mee om het imago van de “blauwe Jaap” te verbeteren. Kunnen zij het helpen, als het voedsel bij wijze van spreken op een dienblaadje aangereikt wordt? Ik denk, dat reigers een belangrijke rol spelen in de voedselkringloop en ons ook verlossen van veel schadelijke dieren.
Tijdens een periode van strenge kou vallen, normaal gesproken, veel reigers ten prooi aan het winterweer. Hun voedsel wordt voor hen onbereikbaar. Wij mensen staan dan echter met voer voor ze klaar, waardoor de winter de laatste jaren niet echt meer een scherprechter vormt. En dat is dus ook de invloed van de mens! Wij laten de natuur niet meer haar eigen gang gaan en dat vind ik nu foute boel.
Foto gemaakt op: 07-07-2012
Afmeting: 3648x2432 pixels / 30,89x20,59 cm; 300 dpi
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E3
Gebruikte lens: Sigma 50-500 mm., four-thirds
Diafragma: 6,3
Focuslengte: 268 mm.
Sluitertijd: 1/1000
ISO: 200
Statief: Manfrotto tripod