Fotoalbum » Vogels » Aalscholver, aalscholverkolonie, Noordhollands Duinreservaat
Aalscholver, aalscholverkolonie, Noordhollands Duinreservaat
Phalacrocorax carbo
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Aalscholver, aalscholverkolonie, Noordhollands Duinreservaat
Wetenschappelijke naam: Phalacrocorax carbo
Sommige momenten zijn werkelijk onvergetelijk. Zo ook deze …., een heerlijke voorjaarsochtend met een nevelige start en dan heel vroeg al in het duin om de zonsopkomst mee te maken.
In het infiltratiegebied in Castricum huizen al heel wat jaren verschillende aalscholverkolonies. Het startte allemaal op het eiland in het Hoefijzermeer, maar na verloop van jaren gingen de daar groeiende bomen ten onder aan de scherpe uitwerpselen van de aalscholvers. Er werd voor beschikbare broedplekken door de vogels uitgeweken naar omringende boomgroepen in het duinterrein; het water wel altijd in de nabijheid. Hierdoor splitste de kolonie zich op in meerdere (sub)kolonies. Het broeden in groepen, de zogenaamde kolonies, biedt voordelen: er zijn altijd meerdere waakzame ogen om vijanden op te merken, met meer ben je sterker en als een rover weet door te dringen in de kolonie, is de kans dat jij als individu slachtoffer wordt natuurlijk wel kleiner. Aanwezigheid van voldoende voedsel in de omgeving blijft natuurlijk wel een belangrijk aspect om met vele bij elkaar de jongen succesvol groot te kunnen brengen. Dit is dan ook meteen de reden waarom andere vogels er een eigen territorium op na moeten houden.
Het is mijn streven om tijdens het fotograferen geen verstoring te veroorzaken en dat blijf ik heel belangrijk vinden. Deze bewoonde aalscholvernesten konden vanaf het fietspad op de geheugenkaart vastgelegd worden. De omstandigheden waren ideaal voor sfeerbeelden; vroeg tegenlicht en een niet te dikke mist, wat wil een fotograaf nog meer. Blijft dan wel het probleem van het ter plekke de compositie bepalen. Met zoveel nesten op een kluitje en ook rustende vogels in de bomen is het gewoonweg verrekte lastig om zo min mogelijk “afgesneden” vogels in het beeld te vangen. Uiteindelijk is het grote beeldscherm thuis de scherprechter geweest om een definitieve compositie te bepalen. Er is dus iets gecropt in de foto.
Foto gemaakt op: 04-05-2016
Afmeting: 4298x3224 pixels / 36,39x27,3 cm, 300dpi
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E3
Gebruikte lens: Sigma 50-500 mm., four-thirds
Diafragma: 9
Focuslengte: 500 mm.
Sluitertijd: 1/100
ISO: 200
Statief: Manfrotto tripod