Fotoalbum » Planten » Rimpelroos close up van de bloem Noordhollands Duinreservaat Egmond
Rimpelroos close-up van de bloem Noordhollands Duinreservaat Egmond
Rosa rugosa
Copyright © Jan Vink
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Rimpelroos, close-up van de bloem, Noordhollands Duinreservaat Egmond 1
Wetenschappelijke naam: Rosa rugosa.
De rimpelroos is bekender onder de naam bottelroos. In het Engels wordt de struik Japanese rose genoemd; zijn afkomst daarmee verradend (Japan, China en Korea).
De bottels van deze roos worden gebruikt voor jams en siropen en bevatten veel vitamine C. Het is een enorm sterke groeier, die het onder verschillende omstandigheden goed zal doen. Zelfs de zilte zeewind deert hem niet. De heester woekert zelfs, dus bezint eer ge begint!
De enkele bloemen, waarvan er velen tegelijk kunnen bloeien in diverse kleuren tussen wit, roze en rood, geuren ook nog eens heerlijk. De typische rozengeur!
De stengels zijn bedekt met vele scherpe stekels (een roos heeft stekels en geen doornen). Het is dus geen pretje om deze struiken te moeten snoeien; handschoenen verplicht, maar zorg wel voor stevige exemplaren.
Na de bloei verschijnen de rozenbottels aan de stelen. Beginnend in de kleur groen en later verkleurend naar oranje om te eindigen in een mooi fel rood. Heel veel vogels zijn verzot op de zaden, die in de bottels zitten. Zij hakken er dan driftig op los om de bottel open te krijgen. Op deze manier worden de zaden bereikt, maar er wordt ook heel wat zaad verspild. Deze zaden komen op de grond terecht en kunnen zodoende weer zorgen voor nageslacht. Het mes snijdt aan twee kanten.
Op deze foto een detail van de bloem met de meeldraden en stamper. Er wordt heel veel stuifmeel geproduceerd. Insecten bezoeken de bloemen om dit te verzamelen. Voor hen ongemerkt dragen zij zo bij aan de bestuiving van de bloem; de vogels zijn ze daar zeer dankbaar voor.
Foto gemaakt op: 02-08-2007
Afmeting: 2560x1920 pixels / 21,67x16,26 cm
Bestanden: tiff / jpeg / raw
Camera: Olympus E1
Gebruikte lens: Zuiko 35 mm. macro, four-thirds
Diafragma: 5.6
Focuslengte: 35 mm.
Sluitertijd: 1/400
ISO: 100
Statief: Monopod
Wetenschappelijke naam: Rosa rugosa.
De rimpelroos is bekender onder de naam bottelroos. In het Engels wordt de struik Japanese rose genoemd; zijn afkomst daarmee verradend (Japan, China en Korea).
De bottels van deze roos worden gebruikt voor jams en siropen en bevatten veel vitamine C. Het is een enorm sterke groeier, die het onder verschillende omstandigheden goed zal doen. Zelfs de zilte zeewind deert hem niet. De heester woekert zelfs, dus bezint eer ge begint!
De enkele bloemen, waarvan er velen tegelijk kunnen bloeien in diverse kleuren tussen wit, roze en rood, geuren ook nog eens heerlijk. De typische rozengeur!
De stengels zijn bedekt met vele scherpe stekels (een roos heeft stekels en geen doornen). Het is dus geen pretje om deze struiken te moeten snoeien; handschoenen verplicht, maar zorg wel voor stevige exemplaren.
Na de bloei verschijnen de rozenbottels aan de stelen. Beginnend in de kleur groen en later verkleurend naar oranje om te eindigen in een mooi fel rood. Heel veel vogels zijn verzot op de zaden, die in de bottels zitten. Zij hakken er dan driftig op los om de bottel open te krijgen. Op deze manier worden de zaden bereikt, maar er wordt ook heel wat zaad verspild. Deze zaden komen op de grond terecht en kunnen zodoende weer zorgen voor nageslacht. Het mes snijdt aan twee kanten.
Op deze foto een detail van de bloem met de meeldraden en stamper. Er wordt heel veel stuifmeel geproduceerd. Insecten bezoeken de bloemen om dit te verzamelen. Voor hen ongemerkt dragen zij zo bij aan de bestuiving van de bloem; de vogels zijn ze daar zeer dankbaar voor.
Foto gemaakt op: 02-08-2007
Afmeting: 2560x1920 pixels / 21,67x16,26 cm
Bestanden: tiff / jpeg / raw
Camera: Olympus E1
Gebruikte lens: Zuiko 35 mm. macro, four-thirds
Diafragma: 5.6
Focuslengte: 35 mm.
Sluitertijd: 1/400
ISO: 100
Statief: Monopod