Fotoalbum » Paddenstoelen » Tonderzwam, tonderzwammen, haaks op elkaar groeiend, Speulderbos
Tonderzwam, tonderzwammen, haaks op elkaar groeiend, Speulderbos
Fomes fomentarius
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Tonderzwam, tonderzwammen, haaks op elkaar groeiend, Speulderbos
Wetenschappelijke naam: Fomes fomentarius
Tonderzwammen staan bekend om hun vernietigende invloed op bomen. Als parasiet kunnen zij de dood van een boom veroorzaken en na het ter ziele gaan van de voormalige gastheer zal de schimmel van de tonderzwam helpen bij de afbraak van het dode hout. Zo, opgeruimd staat netjes! Afhankelijk van de dikte van de dode boom duurt het wel tot enige jaren voordat zo'n dode boom is afgebroken.
In de natuur kom je soms voor rare verrassingen te staan. Dit overkwam mij vandaag bij de op de grond liggende stam van een beuk. Op verschillende plekken was de schors opengebarsten en hadden tonderzwammen zich naar buiten gewrongen. Deze paddenstoelen zijn blijvertjes en kunnen ieder jaar groter worden. De oudste delen van de zwam verhouten. Op de foto is duidelijk te zien hoe de oudste exemplaren, de grijs gekleurde paddenstoelen, ontstaan zijn toen de boom nog rechtop stond. Na het ter aarde storten van de stam ontwikkelden zich nieuwe tonderzwammen; alleen deze groeiden haaks op de oude zwammen.
De tonderzwam is namelijk een buisjeszwam. In de buisjes vormen zich de sporen, die voor een nieuw geslacht moeten gaan zorg dragen. De sporen moeten naar beneden kunnen vallen, zodat de wind ze mee kan voeren naar een andere gastheer. Hierin kan dan de nieuwe schimmel gaan groeien en haar vernietigende werk uitvoeren. Vaak is de betreffende boom al kwetsbaar door ziekte of beschadigingen. De weerstand is hierdoor sterk verminderd of de boom heeft invalpoorten voor de aantasting. De paddenstoel zal dus altijd zo groeien dat de sporen onderuit de buisjes kunnen vallen. Vandaar deze wat vreemd overkomende constructie van de tonderzwammen. Laten wij het maar architectuur van Moeder Natuur noemen. Ik vind het van de tonderzwammen wel een hele fraaie oplossing voor het zelf veroorzaakte probleem. Overleven in de natuur is vaak een kwestie van aanpassen aan die natuur.
Foto gemaakt op: 26-10-2013
Afmeting: 3879x2909 pixels / 32,84x24,63 cm; 300 dpi
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E30
Gebruikte lens: Sigma 150mm/2.8 EX DG Macro APO HSM, FT
Diafragma: 16
Focuslengte: 150 mm.
Sluitertijd: 6 s.
ISO: 100
Statief: Manfrotto tripod