Fotoalbum » Paddenstoelen » Peperbus, Noordhollands Duinreservaat, Bakkum
Peperbus, Noordhollands Duinreservaat, Bakkum
Myriostoma coliforme
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Peperbus, Noordhollands Duinreservaat, Bakkum
Wetenschappelijke naam: Myriostoma coliforme
Eindelijk eens in de duinen aangetroffen: de peperbus.
Het gaat hier om een behoorlijk zeldzame paddenstoel, die in ons land alleen in de duinstreek voorkomt. De peperbus behoort tot de familie van de aardsterren (Geastrum).
De bodem moet aan een aantal voorwaarden voldoen wil deze paddenstoel zich er vestigen: zand, kalkrijk, aan de droge kant en er mag niet te veel humus in zitten.
Een plekje tussen duinstruweel (kleinere en ook wel grotere struiken) wordt zeer gewaardeerd, maar ook in loofbossen komt de paddenstoel voor.
Net als bij de aardsterren vormt zich een bolletje wat min of meer gedragen wordt door slippen. De peperbus onderscheidt zich van de andere aardsterren door de meerdere openingen in het bolvormige lichaam waaruit de sporen naar buiten kunnen komen.
De peperbussen verschijnen wat later in het najaar en nachtvorst schijnt het volgroeide vruchtlichaam niet te kunnen deren. Hierdoor kun je de peperbus dus soms ook nog wel in het voorjaar aantreffen.
Veel noordelijker zal de peperbus niet gevonden, want ter hoogte van Egmond gaan de duinen over in kalkarm duinzand. In de duinen bij Schoorl wordt de soort ook nog wel eens gevonden, maar dan langs de met schelpen verharde fietspaden. De schelpen zorgen daarbij natuurlijk voor de broodnodige kalk.
Wij waren zeer verrast deze paddenstoel zo direct langs het wandelpad te vinden. Gezien het vroege tijdstip, zeer weinig licht, hoopten wij ons eerst gaan vermaken met de zonsopkomst om dan later bij deze vindplaats terug te keren. Het vastleggen van de zonsopkomst viel op deze locatie behoorlijk tegen. Dat weten wij dan nu ook weer.
De peperbus maakte even later veel goed. Een aantal passerende wandelaars en joggers konden hun nieuwsgierigheid niet bedwingen en vroegen ons waar wij languit liggend en knielend zo druk doende mee waren. Verbazing alom, want deze soort was voor menigeen een grote onbekende. Een andere dame hoorden wij letterlijk de naam zoutvaatje gebruiken; een voorspelbare vergissing wat de naamkeuze betreft.
Tijdens onze verdere tocht zijn wij toch wel meerdere exemplaren van de peperbus tegengekomen. In het najaar zullen wij deze locatie dus zeer zeker weer gaan bezoeken, zodat wij misschien in staat zullen zijn gave exemplaren in beeld te kunnen brengen. Het wordt dus waarschijnlijk vervolgd.
Foto gemaakt op: 23-01-2016
Afmeting: 5040 x 3780 pixels / 42,67 x 32 cm; 300 dpi
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E30
Gebruikte lens: Sigma 150mm/2.8 EX DG Macro APO HSM, FT
Diafragma: 5,6
Focuslengte: 150 mm.
Sluitertijd: 1/15 s.
ISO: 200
Statief: Manfrotto tripod