Fotoalbum » Paddenstoelen » Hazenpootje, detail hoed, Noordhollands Duinreservaat, Castricum
Hazenpootje, detail hoed, Noordhollands Duinreservaat, Castricum
Coprinus lagopus
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Hazenpootje, detail hoed, Noordhollands Duinreservaat, Castricum
Wetenschappelijke naam: Coprinus lagopus
Waarschuwing:
Het juist determineren van paddenstoelen is soms een lastig karwei. De namen van paddenstoelen gebruikt op deze site geven geen garantie op de juistheid van de determinatie. Vergissingen zijn mogelijk en kunnen soms verstrekkende gevolgen hebben!!!
Het hazenpootje komen wij in onze natuur in twee verschijningsvormen tegen. De eerste is een plant, een klaversoort (Trifolium arvense) en de tweede is een paddenstoel. Over de vorm van één van de vier poten van een haas, zullen wij het dan nog maar niet hebben.
Als begeleiding bij deze foto richt ik mij toch echt maar op de paddenstoel, die behoort tot de familie van de inktzwammen. Hiervan komen er nogal wat soorten in land voor. Een hele bekende soort is bijvoorbeeld de geschubde inktzwam (Coprinus comatus).
Het hazenpootje komt algemeen voor en kun je in de zomer en herfst in onze natuurgebieden tegenkomen. De zwam groeit op voedselrijke plekken of op stukjes hout en de vruchtlichamen (paddenstoelen) verschijnen vaak massaal op houtsnippers. Het hazenpootje is een plaatjeszwam.
Als ik een hazenpootje zie, kijk ik altijd of er een mooie fotocompositie uit te halen valt. De oudere paddenstoelen laten meestal een naar boven omkrullende hoed zien. Dit geeft al een mooi beeld, maar ook de jongere paddenstoelen met hun opengevouwen hoed leveren soms interessante foto's op. De hoed van dit hazenpootje toonde mij een fraai geribbeld oppervlak. De umbo, het bobbeltje op de hoed van de paddenstoel, is okerkleurig en van hieruit lopen de ribbels naar de rand van de hoed. De wit en bruine spikkels op het oppervlak bestaan uit velumresten. Het velum is een soort vlies waarin de paddenstoel ondergronds gehuld is en wat openbarst als de paddenstoel bovengronds verschijnt.
Als je de fantasie even de vrije loop laat en dat doe ik nog wel eens, kun je je een beeld uit het heelal voorstellen met de umbo als zon en daaromheen de velumresten als zwermende planeten of als veel kleinere meteoroïden. Maar weer snel terug naar de werkelijkheid, want het beeld is natuurlijk geweldig mooi om te zien. Dit komt mede door het kleurverloop vanuit de umbo naar de rand van de hoed.
Het is toch verbazingwekkend hoeveel fraaie details zichtbaar zijn, als je de moeite neemt om de hoeden van paddenstoelen eens wat dichterbij te bekijken. De herfst is daar natuurlijk het uitgelezen jaargetijde voor. Dus oude broek aan en op de knieën; veel plezier!
Foto gemaakt op: 10-10-2015
Afmeting: 4924x3692 pixels / 41,69x31,26 cm; 300 dpi
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E30
Gebruikte lens: Sigma 150mm/2.8 EX DG Macro APO HSM, FT
Diafragma: 5
Focuslengte: 150 mm.
Sluitertijd: 1/5 s.
ISO: 200
Statief: Manfrotto tripod