Fotoalbum » Nieuw » Berk, jong boompje, Empese en Tondense Heide
Berk, jong boompje, Empese en Tondense Heide
Betula pendula
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Berk, jong boompje, Empese en Tondense Heide
Wetenschappelijke naam: Betula pendula
Een wat oudere foto uit de archieven en daarom zeker niet minder; volgens mij dan.
Wij bezochten dit gebied twee keer vlak na elkaar; er moest gewoonweg teruggekomen worden, zo oordeelden wij na het eerste bezoek. Een mooi terrein van Natuurmonumenten met fraaie landschappen en ook qua flora en fauna een rijkdom aan soorten.
De zon was nog maar net opgekomen en wij stuitten op een natter deel naast het wandelpad. Hier konden wij o.a.: dopheide (Erica tetralix), struikheide (Calluna vulgaris) en ook kleine zonnedauw (Drosera intermedia) fotograferen. Daarnaast waren er nog veel andere plantensoorten te zien. De begroeiing was hier erg laag, want nog niet zo lang geleden was het terreintje zo te zien afgeplagd. Toch staken her en der alweer jonge boompjes de kop op. Deze zaailingen maakten dan ook dankbaar gebruik van de ruimte en het licht om te kunnen groeien.
Dit jonge exemplaar van de berk was hier bij uitstek een voorbeeld van. De omstandigheden waren ideaal om te proberen er een anders dan standaard foto van te maken. De camera op de grond, gebruik makend van het tegenlicht en ook enige planten tussen de lens en het berkje ben ik eens gaan experimenteren met het diafragma en de belichting van dit beeld. Deze foto kwam voor mij met kop en schouders uit de uiteindelijke selectie naar voren. Het grote diafragma (klein getal) zorgde voor een geringe scherptediepte en ook door het tegenlicht was de sluitertijd een meewerkende factor. Het resultaat is een foto met een fijne bokeh en ook een samenwerkende, plezierige schaduwwerking van allerlei grassprietjes in de bokeh-cirkels in de achtergrond.
Links op de foto zijn nog de druppeltjes van kleverige vloeistof te zien die aan de “tentakeltjes” op een blad van de kleine zonnedauw zitten om insecten in de val te lokken en deze daar ook vast te houden voor vertering. Dit is voor deze vleesetende plant de enige manier om aan de broodnodige voedingsstoffen te komen. De bodem waarop de zonnedauw groeit is namelijk heel arm wat de voeding betreft en in het algemeen ook behoorlijk nat. Insecten vormen dus een welkome aanvulling op het dieet van deze carnivore plant.
Deze foto is voor mij persoonlijk een fijn resultaat van een wonderwel geslaagd experiment.
Foto gemaakt op: 01-08-2015
Afmeting: 5040x3780 pixels / 42,67x32 cm; 300 dpi
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E30
Gebruikte lens: Sigma 150mm/2.8 EX DG Macro APO HSM, FT
Diafragma: 3,2
Focuslengte: 150 mm.
Sluitertijd: 1/200
ISO: 200