Fotoalbum » Landschap » Kootwijkerzand, zonsopkomst, opkomende zon, zandverstuiving, dennen
Kootwijkerzand, zonsopkomst, opkomende zon, zandverstuiving, dennen
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Kootwijkerzand, zonsopkomst, opkomende zon, zandverstuiving, dennen
Het Kootwijkerzand is een groot stuifzandgebied en maakt deel uit van de Boswachterij Kootwijk. Het staat bekend als het grootste stuifzandgebied van Europa en ook nog als één van de weinige van dit soort nog bestaande gebieden. De oppervlakte van het gehele terrein bedraagt 3600 hectaren, terwijl het Kootwijkerzand een oppervlakte beslaat van 700 hectaren.
Het zand is er elke dag in beweging, waardoor het zware omstandigheden oplevert voor alle daar levende organismen. In de zomer kan de temperatuur overdag door het opwarmen van het zand flink oplopen en zelfs 's zomers kan het in de nachten vriezen. Door nachtelijke uitstraling kan de bodem gemakkelijk zijn warmte kwijtraken.
In de bodem zijn al vroege sporen van bewoning door de mens aangetroffen, maar ook veel dieren hebben dit gebied tot hun domicilie gemaakt. Er komen o.a.: reeën (Capreolus capreolus), edelherten (Cervus elaphus), wilde zwijnen (Sus scrofa) en ook dassen (Meles meles) voor. Hun sporen zijn in het zand te zien.
Typerend voor dit terrein zijn de grillig gevormde dennen, die het landschap in kleine groepjes of solitair stofferen. Deze bomen lijken op kleine duintjes te groeien en vaak wordt het zand tussen de wortels van deze bomen weggeblazen. Hierdoor lijken de bomen wel op stelten te staan. Op vallend was het aantal jonge dennenboompjes dat zich als zaailing gevestigd heeft. Het zaad van de dennen wordt door de wind meegevoerd dankzij het kleine vleugeltje dat eraan vast zit. Om deze reden worden deze dennen ook wel vliegdennen genoemd. Niet aangeplant dus, maar door spontane uitzaaiing in een gebied voorkomend.
Vandaag het vroege ochtendlicht op het Kootwijkerzand meegemaakt, hoewel dit 's winters natuurlijk niet al te vroeg is. Moeilijke lichtomstandigheden dus, maar wel een een dankbaar onderwerp. Wolken kunnen bij zonsopkomst een spelbreker vormen, maar in dit geval waren zij welkom als ornamenten aan het zwerk. De lichteffecten kunnen er door versterkt worden.
Het normaal gesproken rulle zand was vandaag iets harder dankzij de regen die de avond ervoor was gevallen. Het maakte het wandelen met de rugzak met fotoapparatuur een stukje gemakkelijker. Ik kan mij zo voorstellen, dat het op een bloedhete zomerse dag geen pretje kan zijn om hier rond te lopen. Het wordt ook niet voor niets wel eens de mini Sahara van Europa genoemd
Foto gemaakt op: 04-01-2014
Afmeting: 4032x3024 pixels / 34,14x25,6 cm; 300 dpi
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E30
Gebruikte lens: Zuiko 14-45 mm., four-thirds
Diafragma: 18
Focuslengte: 14 mm.
Sluitertijd: 1/6
ISO: 100
Statief: Manfrotto tripod