Fotoalbum » Koolmees, met zaad in de snavel, Vogelmeer, Nationaal Park Zuid Kennmerland
Koolmees, met zaad in de snavel, Vogelmeer, Nationaal Park Zuid-Kennmerland
Parus major

Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Koolmees, met zaad in de snavel, Vogelmeer, Nationaal Park Zuid-Kennmerland
Wetenschappelijke naam: Parus major
Ik vind het fotograferen van zangvogels best wel lastig. Ze zijn meestal klein van stuk en laten je niet erg dicht in de buurt komen. Soms heb je mazzel en komt zo'n zangertje vanzelf bij jou in de buurt. Dit overkwam mij vandaag bij de observatiehut bij het Vogelmeer.
Deze, volgens mij, heer koolmees gezien zijn brede stropdas nam plaats op een takje vlak naast de hut. Hij was daar duidelijk aan het worstelen met een onwillig zaadje. Nu zal dat wel vaker gebeuren gezien de belangstelling die een koolmees aan de dag legt voor pinda's en zonnebloempitten. Dit zijn voor zo'n vogeltje nu eenmaal ook niet de kleinste voedingsmiddelen om tot zich te nemen. Door de verwoede pogingen om het voedsel naar binnen te werken, had ik nog wel even de tijd om een aantal foto's te nemen. Voor mij een uitgelezen kans!
Koolmezen zijn leden van de echte mezenfamilie. Het is een gezellige club onder elkaar en heel vaak zul je ze in gezelschap van andere mezensoorten en soms ook goudhaantjes (Regulus regulus) aan kunnen treffen. Er wordt ook altijd gecommuniceerd in dergelijke gelegenheidsgroepjes; zij vragen dus om aandacht. In de broedtijd zijn koolmezen minder tolerant jegens andere zangvogels, maar vooral jegens soortgenoten. De territoriumdrang speelt dan duidelijk op; het draait natuurlijk allemaal om voldoende voedsel voor de jongen.
De koolmees is een standvogel. Onze Nederlandse vogels blijven 's winters dan ook in ons land. In sommige jaren komen daar nog invasiegasten uit noordelijker gelegen gebieden bij. Voorwaarde voor het zien van koolmezen is de aanwezigheid van bomen. Zonder bomen geen koolmezen, want in holle bomen worden nesten gemaakt. Veel andere mezen zijn overigens holenbroeders. Nu is de huisvesting voor de koolmees niet zo'n heikel punt, want ook nestkasten worden vaak gebruikt en zelfs brievenbussen worden soms gekraakt. In het verleden had een koolmezenpaartje bij mijn vader op de groententuin de lege benzinetank, natuurlijk zonder dop, van een oude bromfiets als hun liefdesnestje uitgekozen. Hoe de jongen het voor elkaar gekregen hebben is mij vooralsnog een raadsel maar op een goede dag zaten een flink aantal jongen op het stuur en de tank van deze oude, in onbruik geraakte, luchtvervuiler. Op warme dagen moet het in die bewuste tank toch een benauwde bedoening geweest zijn.
Het voedsel bestaat tijdens de broedtijd vooral uit insecten. De jongen worden hiermee groot gebracht. Daarnaast worden onder andere ook: zaden, pinda's, vetbollen, zonnebloempitten gegeten. Tijdens het winterseizoen is het lastig insecten zoeken, maar de koolmezen zoeken dan op allerlei plaatsen naar eitjes van insecten en spinnen. Het zien van een koolmees op een voedertafel is een alledaags tafereel. Je kunt ze zelfs zo tam krijgen, dat ze zaden uit je hand komen ophalen om ze daarna op te eten.
Foto gemaakt op: 23-08-2012
Afmeting: 3216x2412 pixels / 27,23x20,42 cm; 300 dpi
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E3
Gebruikte lens: Sigma 50-500 mm., four-thirds
Diafragma: 8
Focuslengte: 500 mm.
Sluitertijd: 1/100
ISO: 120
Statief: Manfrotto tripod