Fotoalbum » Insecten » Tuinhommel, Noordhollands Duinreservaat Bakkum
Tuinhommel, Noordhollands Duinreservaat Bakkum
Bombus hortorum
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Tuinhommel, Noordhollands Duinreservaat Bakkum
Wetenschappelijke naam: Bombus hortorum
Wat een vredelievende verschijningen zijn de hommels toch. Laat ze met rust en je hebt geen spat last van ze. Als het al eens tot steken komt, zijn ze bedoeld of meestal onbedoeld in het nauw gekomen. Ik heb dat als kind eens mogen ervaren toen ik met een blote voet per ongeluk op een hommel stapte. Pijnlijk; dat kan ik mij nog duidelijk herinneren. Het onfortuinlijke insect kon er natuurlijk helemaal niets aan doen, maar als kind besef je je dat niet voldoende.
De tuinhommel komt in ons land algemeen voor. Er zijn overigens meerdere hommelsoorten in Nederland waar te nemen. Allen onderscheiden zich door de gekleurde beharing van het lijf. De tuinhommel kan verward worden met de aardhommel (Bombus terristris). Voor zover ik heb kunnen vaststellen, gaat het in dit geval toch echt om een tuinhommel.
Deze hommels maken een nest vlak boven of net onder de grond. Nestkasten, schuren, zolders en spouwmuren zijn ook geliefde nestplaatsen. De koninginnen vliegen vanaf maart tot in mei op zoek naar een geschikte plaats om een volk(je) te stichten. Zo'n hommelvolk bestaat 50 tot 100 werksters naast de koningin. Ook zijn er nog mannetjes aanwezig, die later paren met nieuw geboren koninginnen.
De vliegtijd is van maart tot in september en er is dan uiteindelijk zelfs sprake van een tweede generatie. Tuinhommels komen voor in bloemrijke bosranden. Je ziet ze ook in tuinen, weilanden en parken. Er is wel een voorwaarde aan verbonden; er moeten bloemen zijn. Omdat deze hommel een langere tong heeft dan de andere hommelsoorten, worden bloemen met langere kelken bevlogen, zoals: lipbloemen; witte dovenetel (Lamium album) bijvoorbeeld, of kamperfoelie (Lonicera soorten).
De tuinhommel op deze foto was duidelijk moe. Er stond best wel veel wind en ik probeerde bloemen van het Sint Janskruid (Hypericum perforatum) vast te leggen. Mijn blik viel daarbij op deze hommel, die zich diep verscholen vasthield aan een stengel. Er werd geen aanstalten gemaakt om weg te vliegen, dus ik kon een aantal foto's maken. Mijn bewegingen werden wel gadegeslagen door het insect. Dit werd duidelijk door de het draaien om de stengel, wat deze tuinhommel deed. Later kroop de hommel naar beneden en trok zich dieper tussen de planten terug.
Onder deze winderige omstandigheden en met 1/40 seconde sluitertijd ben ik best tevreden over het resultaat van de foto.
Foto gemaakt op: 23-06-2012
Afmeting: 2800x3733 pixels / 23,71x31,61 cm
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E30
Gebruikte lens: Sigma 150mm/2.8 EX DG Macro APO HSM, FT
Diafragma: 8
Focuslengte: 150 mm.
Sluitertijd: 1/40
ISO: 200
Statief: Manfrotto tripod