Fotoalbum » Insecten » Schildwants, Acanthosoma haemorrhoidale, Speulderbos
Schildwants, Acanthosoma haemorrhoidale, Speulderbos
Acanthosoma haemorrhoidale
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Schildwants, Acanthosoma haemorrhoidale, Speulderbos
Wetenschappelijke naam: Acanthosoma haemorrhoidale
Deze schildwants heeft nog geen officiële Nederlandse naam. Sommige organismen ondergaan hetzelfde lot; onbekend en onbemind in je eigen land.
De wantsen vormen een aparte groep in de insectenwereld. Deze insectengroep bestaat uit planteneters, maar ook uit vleeseters. Het zijn snaveldragers, die hun “gastheer” met deze steeksnuit aansteken om zo bij hun voeding te kunnen komen. Veel schade richten zij bij hun “strooptochten” meestal niet aan, hoewel ik toch verre van de beruchte bedwantsen hoop te blijven.
De schildwants op deze foto leeft vooral op bladeren en vruchten van loofbomen en op struiken, waarbij zij leven van de sappen uit de bladeren of de vruchten. Op de meidoorn (Crataegus monogyna) kun je ze, volgens de informatie, vaak aantreffen. Zij laten zich zien van begin mei tot eind oktober. Het volwassen insect overwintert.
Het gaat om een algemeen voorkomende soort, die een grootte van 15 tot 18 mm. kan bereiken. De duidelijk zichtbare antennes zijn behoorlijk flexibel en kunnen scharnieren op de “naden”. Een antenne bestaat uit vijf segmenten.
De meeste insecten doorlopen een aantal stadia in de groei naar het volwassen insect of imago. Dit proces wordt een metamorfose of gedaanteverwisseling genoemd. Bij een volledige metamorfose worden de volgende stadia doorlopen: ei – larve (eventueel met vervellingen) – pop of cocon – imago. Bij de schildwantsen is er sprake van een onvolledige metamorfose: ei – larve of nimf (insect in het klein zonder bepaalde onderdelen; ook met vervellingen) – imago. Het popstadium wordt bij deze insecten dus overgeslagen.
Deze schildwants liet zich in eerste instantie rustig bewonderen. Na enige tijd vond het diertje, dat er genoeg aandacht getoond was. Hij of zij, ik zou het eerlijk gezegd niet weten, maakte zich letterlijk uit de voeten en later uit de vleugels. Maar deze foto van de kleurrijke verschijning heb ik er toch mooi aan over gehouden.
Foto gemaakt op: 19-10-2013
Afmeting: 3824x2868 pixels / 32,38x24,28 cm; 300 dpi
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E30
Gebruikte lens: Sigma 150mm/2.8 EX DG Macro APO HSM, FT
Diafragma: 14
Focuslengte: 150 mm.
Sluitertijd: 1 sec.
ISO: 200
Statief: Manfrotto tripod