Fotoalbum » Insecten » Rood zwarte streepwants, pyjamawants, paring, Dwingelderveld
Rood-zwarte streepwants, pyjamawants, paring, Dwingelderveld
Graphosoma lineatum
Deze foto mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gebruikt!
Zie voorwaarden voor het gebruik van foto's van deze site.
Rood-zwarte streepwants, pyjamawants, paring, Dwingelderveld
Wetenschappelijke naam: Graphosoma lineatum
Voor het eerst het Dwingelderveld met een bezoekje vereerd. Na de overvloedige regenval van de afgelopen dagen waren sommige delen van dit Nationale Park nauwelijks begaanbaar, zelfs met hoge laarzen aan was het uitkijken waar je je voeten neerzette. Het ging zelfs even mis, waardoor ik op mijn knieën in het water zat. De apparatuur heb ik gelukkig droog weten te houden; waarschijnlijk in een soort automatisme omhoog gehouden. Broek nat, maar gelukkig viel het in de laarzen erg mee. Het lopen op mijn laarzen was geen onverdeeld genoegen. Ik had weinig steun voor de voeten en heb het besluit genomen om deze laarzen voor mijn wandeltochten in de natuur maar aan de wilgen te hangen. Eerst eens op zoek naar een goed paar met meer steun. Meestal loop ik op mijn waterdichte, uitstekende “berg”-wandelschoenen. De hoogte van de waterstand op het pad in dit deel van het Dwingelderveld maakte het gewoonweg onmogelijk om op deze schoenen rond te wandelen.
Tijdens de tocht stuitten wij op een aantal rood-zwarte streepwantsen. De reden voor deze samenkomst werd al snel duidelijk: Er was een dame in het spel! Er moest aan de instandhouding van de soort gewerkt worden. Ik durf de stelling wel aan, dat er meerdere mannetjes (3) belangstelling hadden voor hetzelfde vrouwtje. Maar ja, zij was al bezet.
De rood-zwarte streepwants is ook bekend onder de naam pyjamawants en ik heb zelfs de naam gevangeniswants nog kunnen vinden. De kleur is een echte signaalkleur in de natuur. Het laat de vijanden weten: “Blijf maar van mij af, want ik ben niet te vreten.” Het verraadt waarschijnlijk een vreselijke smaak. Deze wants leeft vooral van schermbloemigen, zoals het fluitenkruid (Anthriscus sylvestris) op de foto. Met hun zuigsnuit boren zij de planten aan en zuigen er sappen uit.
Deze insecten laten zich vooral zien bij zonnig weer. Onder donkerdere omstandigheden houden zij zich meestal schuil in scheuren in de bast van bomen; het is dus een boomwants. Bosranden en delen van heidegebieden met wat meer begroeiing zijn de plekken om de rood-zwarte streepwants te zoeken.
De pyjamawants is dus een vegetariër. Er zijn ook vleeseters binnen de familie van de wantsen, de zogenaamde roofwantsen. De bedwants, vroeger wandluis genoemd, duikt ook in ons land steeds meer op. Het gaat hier om een bloedzuigend insect, die met zijn of haar activiteiten de nachtrust van menig mens danig verstoord. Een intensieve, lees eigenlijk dure, bestrijding is noodzakelijk om van deze hinderlijke, nachtrustverstorende bloedzuigers af te komen.
Laat mij deze fraai gekleurde familieleden onder de wantsen maar lekker fotograferen. Dat is een stuk relaxter!!
Foto gemaakt op: 30-05-2014
Afmeting: 2726x3635 pixels / 23,08x30,78 cm
Bestanden: tiff / jpeg
Camera: Olympus E30
Gebruikte lens: Sigma 150mm/2.8 EX DG Macro APO HSM, FT
Diafragma: 9
Focuslengte: 150 mm.
Sluitertijd: 1/30
ISO: 200
Statief: Manfrotto tripod